Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté se chystají na volby, chtějí mír a bezpečí

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Komunisté půjdou do podzimních sněmovních voleb s heslem "Mír ve světě, spravedlnost a bezpečí doma". Po zasedání širšího vedení KSČM, které schválilo volební program i podobu volebního hesla, to ČTK řekl místopředseda KSČM zodpovědný za přípravu voleb Jiří Dolejš.

Komunisté stále považují za cíl vybudování socialismu, chtějí ho dosáhnout postupnými kroky. V programu mají také třeba vystoupení z NATO či odmítání migračních kvót.

Komplexní volební program má podle Dolejše osm stránek, voliče budou chtít komunisté zároveň oslovit jednostránkovým výběrem stěžejních bodů. Dvojí podobu bude mít i volební heslo. Delší "Mír ve světě, spravedlnost a bezpečí doma" budou pro grafické účely krátit na "Mír, spravedlnost a bezpečí". "Z toho logicky vyplývají určité akcenty, které vnímáme, že lidi trápí. To znamená jak pocit bezpečí a udržení míru, tak sociální spravedlnost," řekl Dolejš.

Program je členěn do pěti částí. "První začíná otázkami míru a bezpečí, tedy život bez obav. Druhá se věnuje sociálním otázkám," poznamenal. Třetí část řeší ekonomické záležitosti, čtvrtá ochranu životního prostředí a pátá se věnuje demokracii a lidským právům.

"Nelze nezmínit, že naším cílem zůstává socialismus, byť moderní socialismus, a že společenské podmínky chceme měnit postupnými kroky ve prospěch většiny," řekl Dolejš. Většina sociálních požadavků, které KSČM podle něj v programu má, není nová, ale kdyby se měly všechny splnit, bylo by to poměrně náročné.

"Vyžadují silný sociální stát a fungující ekonomiku. Tudíž logicky naše vize sociální spravedlnosti se musí opírat o prosperující ekonomiku, kde jako důležitý prvek vidíme aktivní roli státu," dodal. Stát by se podle něj měl věnovat strategickým otázkám, měl by být aktivní investor a podporovat české podniky tak, aby se snížila závislost na zahraničí. Za nástroj k tomu označil vznik státní komerční banky, která by se věnovala podpoře českých projektů.

Témata:  KSČM Jiří Dolejš

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy