Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo se postaví Zemanovi? Ekonom nebo úředník

Jiří Drahoš
Jiří Drahoš
Foto: Akademie věd ČR

Praha - Boj o Hrad se nemusí omezit pouze na souboj mezi momentálně nejviditelnějšími třemi kandidáty Milošem Zemanem, Jiřím Drahošem a Michalem Horáčkem. Šanci by mohl mít i takřka neviditelný Karel Štogl, jež vedl úřad vlády Jiřího Rusnoka. Znovu vzkříšená ODA by na Hradě ráda viděla Vratislava Kulhánka, bývalého šéfa české Škodovky.

Ani jeden zatím kandidaturu nepotvrdil oficiálně. Bývalý šéf Rusnokova kabinetu Karel Štogl (44) chce nejprve sehnat podporu 10 senátorů, která je nutná pro kandidaturu na českého prezidenta. Štogl by chtěl podpisy získat do konce června. 

Štogl působil v minulosti jako právník, ale i vojenský diplomat. Byl také členem ČSSD, v prvním kolem prezidentské volby v roce 2013 podpořil Jiřího Dienstbiera (ČSSD). V roce 2001 nastoupil na Ministerstvo obrany, kde působil jako poradce ministra Jaroslava Tvrdíka (ČSSD). Jako poradce ministra působil i v letech 2005-2006, tehdy už ale na financích.

V rozhovoru pro kanál DVTV prozradil, že by chtěl v prezidentské volbě v lednu 2018 získat alespoň 10 procent hlasů. "V tuto chvíli spíše analyzuji svoje šance, zjišťuji, jak jsou na tom ostatní kandidáti, jestli jsem schopný konkurovat jejich programu a jejich životnímu příběhu. Postupně se utvrzuji v tom, že ty šance jsou poměrně slušné," míní Štogl. Dodal, že mu v kampani pomáhají lidé, kteří pomáhali britskému premiérovi Tony Blairovi či americkému prezidentovi Billu Clintonovi. Zmínil také, že jedním z jeho hlavních poradců je bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. V kampani chce vsadit na sport, Štogl je vášnivý běžec, Dzurinda byl vášnivým cyklistou. 

Možným dalším soupeřem v hradním klání je Vratislav Kulhánek (73). Ten v minulosti působil v čele české automobilky Škoda. Nabídku ucházet se o post českého prezidenta mu dal miliardář Pavel Sehnal, který stojí za znovu vzkříšením pravicové Občanské demokratické aliance (ODA). 

„Bylo mi to navrženo. Je to ve fázi možného záměru. Zatím jsem se úplně nerozhodl,“ řekl Kulhánek pro Lidové noviny tento týden. Kulhánek byl také aktivní v rámci Českého svazu ledního hokeje a Českého olympijského výboru.

Prošel si několika správními radami, například ve společnosti AAA Auto nebo na Karlově univerzitě či Technické univerzitě v Liberci. Předseda ODA Pavel Sehnal chce, aby jeho subjekt postavil pravicového kandidáta do prezidentské volby. 

Témata:  prezident ČR Pražský Hrad Miloš Zeman Michal Horáček Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy