reklama

Novela také zavádí novinku, a to příspěvek na nákup knih. Ten budou moci zaměstnavatelé odečíst z daní podobně jako u stravenek. "Věřím, že jak nezávislí knihkupci, tak knihkupecké řetězce se chopí příležitosti a vznikne tak široká síť, kde bude možné tyto benefity čerpat. Jednou možností je zapojení se do stávajícího systému benefitů, druhou pak vydání knižních poukázek, jakési obdoby stravenek, které by bylo možné uplatnit při nákupu knih v kamenných prodejnách," uvedl předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka.

Daňové zvýhodnění na druhé a další dítě balíček navyšuje již pro rok 2017, a to o 200 korun měsíčně na druhé dítě a na třetí a každé další dítě o 300 Kč měsíčně proti loňskému roku. "Zaměstnancům běžně odčítá zvýhodnění zaměstnavatel každý měsíc. Vzhledem k tomu, že jde novinku uplatnit i zpětně, dopočítají zaměstnavatelé slevu v ročním zúčtování za rok 2017. Mnozí z pracovníků se tak mohou těšit na daňový přeplatek," upozornila daňová poradkyně společnosti Crowe Horwath Andrea Kleinová.

Novela dále podnikatelům využívajícím výdajové paušály vrátila možnost znovu uplatňovat zvýhodnění na děti a manželku. Na druhé straně však spolu s tím klesla hranice ročního příjmu, na který mohou paušály uplatnit ze stávajících dvou milionů na jeden milion korun. Podnikatelům, kteří mají zaměstnance nebo mají vedle příjmů z podnikání i příjmy ze zaměstnání, novela také umožní využit institutu tzv. paušální daně, tedy stanovení daně dopředu po dohodě s finančním úřadem.

Daňový balíček přináší také nová opatření v boji s daňovými úniky. Zavádí institut nespolehlivé osoby, která doplní dosavadní institut nespolehlivého plátce DPH. "Institut zamezí snaze některých podnikatelů zařazených na seznam nespolehlivých plátců o své fiktivní očištění tím, že účelově zruší svou registraci plátce DPH a následně ji opět získají," uvedla Blanka Štarmanová.

Zároveň se od července rozšíří režim přenesené daňové povinnosti u DPH o poskytnutí pracovníků pro provedení stavebních nebo montážních prací, dále o dodání zboží poskytovaného jako záruka, dodání nemovitosti prodávané dlužníkem z rozhodnutí soudu nebo o zprostředkování dodání investičního zlata.

Novela by také měla přinést zjednodušení placení daní. Ty by mohli lidé nově platit i platebními kartami. "V dnešní době elektronizace je umožnění úřadům přijímat platby kartou naprostou nezbytností," uvedl již dříve ministr financí Ivan Pilný (ANO). Lidé budou moci kartou zaplatit nejen daně, ale i cla a jiné poplatky. Daný úřad se ovšem musí rozhodnout takové placení nabízet.