reklama

Ve hře, která právě běží půl roku, může kdokoliv navrhnout svého kandidáta či kandidátku na prezidenta. Hlasuje se oproti běžným volbám podle volebního systému Demokracie 21, který každému umožňuje rozdat tři kladné hlasy a jeden záporný. Skóre se sčítá a přináší vítěze, na kterém je největší shoda.

Hlavní rozdíly mezi klasickým hlasováním a hlasováním systémem Demokracie 21 lze nejlépe ukázat na Miloši Zemanovi. Pokud by se počítaly pouze hlasy pro, byl by v celkovém pořadí třetí s 33.079 hlasy. "Jeho preference navíc v poslední době rostou. Jenže Zeman má také hodně odpůrců. Jejich nesouhlas s ním se ale v běžném volebním systému nemá kde projevit a značná část z nich ho projeví tím, že nejdou k volbám a jejich hlas propadne," vysvětluje situaci koordinátor projektu Prezident 21 Ondřej Koutský. Ve volebním systému Demokracie 21 nesouhlas s některým z kandidátů lze ukázat tím, že mu dají hlas záporný. A Miloš Zeman těchto záporných hlasů nasbíral už 56.313. Proto je v součtu poslední.

Jiří Drahoš má pozitivních hlasů jen o 12.000 tisíc více než Zeman. Má ale pouze 779 hlasů negativních. Proto v konečném součtu nad Zemanem vede velmi výrazně. "Z nízkého počtu negativních hlasů u prvního Jiřího Drahoše lze usuzovat, že je kandidátem, který by většině lidí jako prezident nevadil. V systému hlasování Demokracie 21 je v konečném součtu kladných a záporných hlasů s výsledkem spokojeno více lidí, než u běžné volby. Tento způsob hlasování také vtáhne lidi více do hlasovacího procesu, protože jejich hlas se skutečně projeví a může výsledek skutečně změnit," komentoval způsob hlasování Koutský.

Do hry je nominováno kromě politiků i řada známých osobností, například Jaromír Jágr, který je nyní šestnáctý nebo Marek Eben, který je osmý. Oba ale kandidaturu odmítli. Z předsedů politických stran si nejlépe vede Tomio Okamura. Celkem 5577 hlasů mu zajistilo prozatím 21. pozici. Následuje ho Petr Mach na 36. místě. Předsedové dalších parlamentních stran příliš netáhnou. Vojtěch Filip je aktuálně na 100. místě, Babiš, Sobotka či Kalousek skončili na samém konci pořadí.

Matěj Stropnický ani Ivan Bartoš se hry o Hrad účastnit nemohou, protože Ústava požaduje pro kandidaturu na Prezidenta věk alespoň 40 let. Nově přibyl do hry na konci května i omilostněný vrah Jiří Kajínek. Počet hlasů pro něj je zatím minimální. Kdyby však kandidovat skutečně chtěl, nebrání mu v tom ani fakt, že byl odsouzený za vraždu. Ústava ČR tuto možnost nevylučuje. Aktuální pořadí kandidátů lze sledovat zde.

Hlasovat pro jednotlivé kandidáty je možné do podzimu, kdy budou oznámeny oficiální kandidáti pro prezidentskou volbu v roce 2018. Od té chvíle ze stránky Prezident 21 zmizí všichni, kteří nekandidují. Hra se přemění v předvolební průzkum, který oproti těm klasickým trvá déle, probíhá v reálném čase a občané v něm sdělují své preference pomocí jiného mechanismu hlasování.

Hra je unikátní i v tom, že se jí už nyní účastní významný vzorek populace. Hlasuje se napříč všemi regiony i věkovými skupinami. Pro porovnání, v anketě Zlatý slavík loni pro prvního Karla Gotta hlasovalo 36.934 lidí, Jiřímu Drahošovi už nyní dalo hlas 46.188 lidí. "Počet hlasujících rychle roste, chtěli bychom, aby do podzimu hlasovalo alespoň půl milionu lidí, aby byl vzorek co možná nejvíce reprezentativní," dodává Koutský.