Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Van der Bellen dorazil do Česka vlakem, Zeman s ním nešel na podnikatelské fórum

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman se v úterý nezúčastní s rakouským prezidentem Alexanderem Van der Bellenem původně plánovaného podnikatelského fóra. Ten dnes přijel do Prahy vlakem, na Hlavním nádraží ho uvítal hradní ceremoniář Miroslav Sklenář a jednotka Hradní stráže.

V historickém salonku nádražní budovy se pak s Van der Bellenem setkal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jednali spolu o česko-rakouské hospodářské spolupráci, dopravní infrastruktuře a spolupráci ve vzdělávání. V úterý bude rakouský prezident jednat s českým kolegou Milošem Zemanem.

Van der Bellen k cestě do Prahy využil běžný vlakový spoj, který na druhé nástupiště přijel chvíli po 17:00 s několikaminutovým zpožděním. Po přivítání rakouský prezident po červeném koberci podchodem odešel do prezidentského salonku na setkání se Sobotkou. Mluvčí vlády Martin Ayrer ČTK sdělil, že spolu mluvili o česko-rakouské ekonomické spolupráci a dalším tématem jednání byla spolupráce v oblasti dopravní infrastruktury. Jednali tak o dálničním propojení Brna s Vídní a Prahy s Lincem a o modernizaci železničních tratí mezi těmito městy.

"Důležitým tématem diskuse byla také spolupráce v oblasti vzdělávání a projekt Česko-rakouské učebnice, který by měl být dokončen na konci roku 2017," uvedl Ayrer. Poznamenal, že jeho cílem je pojmenovat klíčové události a osobnosti společné historie a prezentovat český a rakouský pohled na ně.

Sobotka na začátku setkání Van der Bellenovi řekl, že je rád, že mohou navázat na schůzku z loňského léta. Sobotka se s ním setkal po vítězství v prvních volbách, jejichž výsledky byly následně zrušeny. Van der Bellen pak byl s definitivní platností zvolen prezidentem až v prosinci.

Zeman se v úterý nezúčastní s rakouským prezidentem Alexanderem Van der Bellenem původně plánovaného podnikatelského fóra. Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka musí dokončit před dovolenou a krajskou cestou na Vysočinu prezidentskou administrativu.

Česko-rakouské podnikatelské fórum se bude konat v úterý odpoledne v České národní bance. Podle původního programu Pražský hrad počítal s účastí obou prezidentů. Aktuální program na hradních stránkách již tento bod neuvádí.

To, že Zeman na setkání s podnikateli nezamíří, ČTK Ovčáček potvrdil. "Pan prezident zítra (v úterý) večer odjíždí na Vysočinu, kde ve středu zahájí oficiální třídenní návštěvu. Vzhledem k tomu, že následuje dovolená, musí pan prezident dokončit nezbytné povinnosti na Hradě, jde především o prezidentskou administrativu," uvedl hradní mluvčí.

Témata:  Miloš Zeman Praha Alexander Van der Bellen

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:58

Lipavský předvolal ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy