Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po 13 letech půjde vidět přechod Merkuru přes Slunce. Kam se jít podívat?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Praha - Už dnes budeme moci na obloze pozorovat vzácný úkaz - přechod Merkuru přes Slunce. V Česku ho mohli lidé vidět naposledy před 13 lety. Jev ale neuvidíte pouhým okem, můžete proto navštívit hvězdárny s mimořádným programem.

Úkaz, který nastává jen 13krát za století, bude dnes v Česku pozorovatelný od 13:12 do západu slunce. Přechod Merkuru přes sluneční kotouč však nejde sledovat pouhým okem, planeta totiž Slunce nezakryje. Na několik hodin mohou lidé spatřit jen malý tmavý kotouček planety.

Nechráněný pohled do Slunce může vážně poškodit zrak. Podobně jako při zatmění slunce můžete použít speciální brýle, magnetický kotouč z diskety nebo rentgenový snímek. V takovém případě ale zřejmě Merkur nezaznamenáte.

Pozorovat se dá také s dalekohledem, ten však musí mít bezpečný filtr. Desítky hvězdáren a institucí proto lákají na bezpečné pozorování i na speciální doprovodný program. Většina hvězdáren (přehled zde) bude mít otevřeno od 13:00 do 21:00. Pozorování chystají v některých obcích i na náměstí či u základních škol.

Témata:  Merkur Slunce 1 vesmir

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy