Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman jednal s Van Der Bellenem, v otázce jaderné energetiky a migrace se neshodli

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident ČR Miloš Zeman a jeho rakouský protějšek Alexander Van der Bellen dnes jednali na Pražském hradě. Shodli se v otázkách ekonomické spolupráce. Naopak migrace a jaderná energetika jsou kamenem úrazu.

Česko je poslední sousední zemí Rakouska, kterou nový prezident alpské republiky navštívil. "Nesetkávají se hory s horami ale lidé s lidmi. Lidé spolu mají mluvit. Našli jsme řadu témat, na kterých se naprosto shodneme," řekl Zeman. Podle něj mají oba státníci například stejný rok narození 1944 a oba jsou také vášniví kuřáci.

Shodu hlavy obou států našli v ekonomických tématech. Diskutovali o vzájemných investicích či obchodní výměně, dobudování dálnice mezi Prahou a Vídní či Lincem a také o železničním spojení.

Rakousko v minulosti ostře protestovalo proti dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Alpská republika sice jadernou elektrárnu má, nikdy ji ale nezprovoznila. Rozhodli o tom lidé v referendu. Areál v Zwentendorfu je tak už po několik desetiletí zakonzervovaný.

"V Rakousku panuje konsenzus, že jaderná energie nemá budoucnost. Ale akceptujeme samozřejmě, že je to otázka národní suverenity," uvedl Van der Bellen, který v minulosti vedl rakouské Zelené.

Podotkl, že si s českým protějškem "krátce zafilozofovali" o tom, jak by situace vypadala s jiným výsledkem rakouského referenda. "Já jsem mu (Van der Bellenovi) říkal, co by se stalo, kdyby ono referendum skončilo o půl procenta ve prospěch jaderné energie. Kdyby dnes proti mě seděl, nebyl by zelený, protože by měli v Rakousku velkou fungující jadernou elektrárnu. Kdybych já měl ve své zemi alpské řeky, tak bych možná nebyl zastáncem jaderné energie," uvedl Zeman.

Stejný názor nemají hlavy obou států ani na migraci a uprchlické kvóty. Podle Van der Bellena to může být i "otázka tradice". Rakousko za doby války v Jugoslávii přijalo na 80.000 uprchlíků z Bosny, mnoho z nich jsou muslimové. "Neměli jsme s tím vůbec žádný problém," uvedl rakouský prezident. Podotkl, že s uprchlickou vlnou z arabských zemí je ale nutné věnovat pozornost třeba tomu, aby s příchozími ze států s "protiizraelským prostředím" nepřibývalo v Evropě antisemitismu.

Nynější rakouský prezident českou hlavu státu dnes pozval na návštěvu do Vídně. Na otázku, zda spolu budou oba státníci dál mluvit a potkávat se, Zeman odpověděl: "Ano, budeme spolu mluvit, za chvíli totiž máme společný oběd".

Témata:  Miloš Zeman jaderné elektrárny Česká republika Alexander Van der Bellen

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy