Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman by sídlo EU přestěhoval z Bruselu do Prahy

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: SPOZ **www.spoz.cz**

Praha - Podle prezidenta Miloše Zemana by nebyl špatný nápad přestěhovat centrum Evropské unie z Bruselu do Prahy. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen s tím souhlasí. Praha je podle něj fantastické město a Pražský hrad připomíná v některých svých částech vídeňský Hofburg.

"Když už jednou byla Praha centrem Evropy, nebyl by tak špatný nápad přestěhovat sídlo EU z Bruselu do Prahy a vrátit se k efektivní tradici císařů," uvedl Zeman. Podotkl, že Pražský hrad byl sídlem nejen českých králů, ale i římských císařů - Karla IV. lucemburského a Rudolfa II. habsburského. Hlavy států si dnes připomněly i císařovnu Marii Terezii.

"Já si málo pamatuji dějepisná data, ale panování Marie Terezie v letech 1740 až 1780 se mně tak vrylo do paměti, že je to jedno z málo historických dat, která můžu bezpečně reprodukovat," řekl český prezident.

Podle Van der Bellena je Praha fantastické město. "Přeložit centrum z Bruselu sem by byla skvělá myšlenka. Je to blíž, byl by také důvod zlepšit spojení mezi Prahou a Vídní," uvedl rakouský prezident.

Zeman připomněl, že Češi a Rakušané žili po staletí ve "společném soustátí". Díky tomu mají prý společné "železniční budovy, školy a v mnoha směrech i kulturu a kuchyni". Podle rakouského prezidenta se ve společných dějinách ale staly okamžiky, které lidé z obou zemí v "kolektivní paměti" vnímají jinak. Zmínil například vznik republik v roce 1918, Mnichovskou dohodu v roce 1938.

Dalším z milníků byl i rok 1968. Zeman rakouské hlavě státu poděkoval za to, že po vpádu vojsk Varšavské smlouvy a okupaci Rakousko pomohlo 200.000 československých občanů.

Témata:  Miloš Zeman EU Praha

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy