Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud odmítl stížnost správce pozůstalosti po Ratmíru Rathovi

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Spor o více než osm milionů korun zabavených v hotovosti při domovní prohlídce u Davida Ratha se dostal až k Ústavnímu soudu (ÚS). Ten odmítl stížnost správce pozůstalosti po lékaři Ratmíru Rathovi, otci bývalého středočeského hejtmana.

Justice pravomocně rozhodla, že peněz zajištěných v trestním řízení se nelze domáhat v řízení civilním. Dovolání správce pozůstalosti, advokáta Jana Vondráčka, loni odmítl Nejvyšší soud (NS).

"V posuzované věci orgány činné v trestním řízení dosud neučinily závěr, že zajištěných finančních prostředků již není pro řízení třeba a nerozhodly o jejich vrácení nebo o uložení do úschovy. V občanském soudním řízení proto dosud není možné posoudit oprávněnost nároku žalobce," stálo v usnesení NS. Následnou ústavní stížnost řešil jako soudce zpravodaj Ludvík David. Odůvodnění svého verdiktu zatím ÚS nezveřejnil.

Peníze zabavili policisté v květnu 2012 při prohlídce domu v Hostivici. Ratmír Rath trval na tom, že 7,300.000 korun a 39.000 eur (asi jeden milion korun dle aktuálního kurzu) nepatří jeho synovi, peníze označil za své celoživotní úspory.

Obvodní soud pro Prahu 7 Rathovi nevyhověl. Soudkyně tehdy poukázala na to, že peníze byly zabaveny v rámci trestního řízení, a proto by měl v této záležitosti i nadále rozhodovat trestní soud, nikoliv civilní. Ratmír Rath se odvolal, tři měsíce po verdiktu však zemřel. Pražský městský soud rozhodnutí potvrdil s odkazem na rozhodovací praxi Nejvyššího soudu.

Témata:  Ratmír Rath David Rath 1 Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy