Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza milionů zabavených u Davida Ratha skonří u Ústavního soudu

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Správce pozůstalosti po lékaři Ratmíru Rathovi, otci středočeského exhejtmana Davida Ratha, podal stížnost k Ústavnímu soudu (ÚS).

Peníze, jejichž vydání se žaloba domáhala, zabavili policisté v květnu 2012 při prohlídce domu v Hostivici. Ratmír Rath trval na tom, že 7,300.000 korun a 39.000 eur nepatří jeho synovi, peníze označil za své celoživotní úspory.

Dovolání správce pozůstalosti, advokáta Jana Vondráčka, loni odmítl Nejvyšší soud. "V posuzované věci orgány činné v trestním řízení dosud neučinily závěr, že zajištěných finančních prostředků již není pro řízení třeba a nerozhodly o jejich vrácení nebo o uložení do úschovy. V občanském soudním řízení proto dosud není možné posoudit oprávněnost nároku žalobce," stálo v usnesení NS. Následnou ústavní stížnost bude jako zpravodaj řešit soudce Ludvík David.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 7 již dříve poukázala na to, že peníze byly zabaveny v rámci trestního řízení, a proto by měl v této záležitosti i nadále rozhodovat trestní soud, nikoliv civilní. Ratmír Rath se odvolal, tři měsíce po verdiktu však zemřel. Pražský městský soud rozhodnutí potvrdil s odkazem na rozhodovací praxi Nejvyššího soudu.

V korupční kauze uložil středočeský krajský soud Davidu Rathovi za přijímání úplatků 8,5 roku vězení a propadnutí majetku v hodnotě přes 20 milionů korun. Pražský vrchní soud ale verdikt zrušil kvůli výhradám k odposlechům. Nejvyšší soud začne koncem května projednávat stížnost pro porušení zákona, kterou v kauze podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Témata:  Ratmír Rath David Rath 1 Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

3. května 2024 18:10

Orbán tvrdí, že Evropa si v současné době hraje s ohněm

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy