Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novela zákona zpřísní podmínky pro lékaře a zubaře mimo EU přicházející do ČR

Lékaři
Lékaři
Foto: Konopnyshop.cz

Praha - V červenci vstupuje v platnost novela zákona, která zpřísní podmínky uznávání vzdělávání pro lékaře a zubaře ze zemí mimo EU. V plánu je přechodné období, po něj budou moci současní žadatelé o aprobaci své zkoušky dokončit za současných podmínek.

"V současné době musí zubní lékaři ze zemí mimo EU absolvovat nostrifikační řízení, které ověří, že jejich vzdělání odpovídá. Jedná se o odborný test v jejich mateřském jazyce, pětiměsíční praxi pod dohledem českého lékaře a zkouška na ministerstvu zdravotnictví v českém jazyce," vyjmenoval prezident České lékařské komory Pavel Chrz.

Současná situace je podle komory alarmující. Zadání testů jsou podle Chrze veřejně známé, takže je na téměř 100 procent často složí i žadatelé, kteří poté u následující zkoušky neuspějí. "Někteří kolegové z ruskojazyčných zemí se pokoušeli o složení zkoušky už devětkrát," řekl Chrz.

"Z dvaceti žadatelů často byli schopni zkoušku složit jen dva," uvedl nastupující ředitel komory Roman Šmucler. Na začátku letošního roku měla komora asi 900 žádostí, podle Šmuclera se asi 700 kvůli zpřísňujícím se podmínkám rozhodlo požádat v jiné zemi.

"Za pět měsíců dostudovat odbornost, jazyk a ještě pracovat, to se nedá zvládnout," dodal Šmucler. Přesné podmínky nového aprobace stanoví ministerstvo zdravotnictví aktuálně připravovanou vyhláškou.

Podle Šmuclera odslouží cizinci na venkově jen několik let a 53 procent z nich pak odejde do velkých městech. Často také odcházejí do zemí západní Evropy, kam díky uznání vzdělání v ČR bez omezení mohou.

Témata:  zdravotnictví lékaři zubaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy