Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zbytečné návštěvy lékařů stojí v Česku 20 miliard korun ročně

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha – Češi až příliš často – a občas i zbytečně – navštěvují lékaře. Čech jej navštíví v průměru jedenáctkrát za rok, Rakušan sedmkrát a Švéd třikrát.  Podle praktiků zbytečné návštěvy vyjdou ročně na 20 miliard korun.

Pomohlo by posílení kompetencí praktických lékařů a rozšíření škály léků, které mohou předepisovat. V současné době je jich jen asi polovina. Novinářům to dnes řekli představitelé lékařů u příležitosti evropské konference praktických lékařů WONCA, kterou Praha hostí.

Kvůli omezeným kompetencím praktických lékařů podle předsedy Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Svatopluka Býmy čeští pacienti chodí k lékaři častěji než obyvatelé jiných evropských zemí. „Pacienti jsou často zbytečně i s jednoznačnou diagnózou odesíláni ke specialistům, protože praktický lékař nemá dostatečné pravomoci, aby jim lék mohl předepsat," uvádí.

Pacient tak podle něj putuje od praktického lékaře do ordinace specialisty a zase zpět pro recept na léky. „Pokud vyjdeme z průměru, že jeden kontakt s lékařem stojí v systému veřejného zdravotního pojištění zhruba 400 korun, pak by se při stejném počtu návštěv jako v Rakousku mohlo ušetřit přibližně 20 miliard korun," dodal Býma.

Praktičtí lékaři, kterých je v Česku asi 6 tisíc, řeší asi 80 až 90 procent všech zdravotních problémů. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace WHO by mělo na jejich činnost být vyčleněno asi 15 procent rozpočtu na zdravotnictví. Ambulantní specialisté by měli pokrývat 15 procent péče se 45 procenty rozpočtu a fakultní nemocnice pět procent péče se 40 procenty.

U nás však jde více než 50 procent rozpočtu do nemocnic. Pro praktické lékaře bylo podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky vyčleněno dlouhodobě kolem šesti procent. Roste naopak jejich byrokratické zatížení. „Praktický lékař dnes vykonává práci, kterou by měl dělat státní úředník či posudkový lékař," dodal.

Praktičtí lékaři měli posílení kompetencí, navýšení počtu předepisovaných léků i zlepšení financování jejich práce přislíbeno ze strany ministerstva. Očekávají proto, zda se projeví v úhradové vyhlášce na příští rok. Díky dohodě s předchozím ministrem Svatoplukem Němečkem (ČSSD) také loni na podzim odvolali chystané protesty a uzavření ordinací.

Podle údajů od tří největších zdravotních pojišťoven vycházelo v roce 2015 na jednu ordinaci praktického lékaře průměrně zhruba 1,8 milionu korun ročně. V přepočtu na měsíc to vychází na zhruba 150.000 korun. Podle Šonky ale až 75 procent padne na režijní a jiné povinné platby za nájem, energie, plat sestry, software, benzin či účetní.

Témata:  lékaři Česká republika EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy