Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace se po deštích opět zklidnila. Jaké počasí nás čeká na začátku prázdnin?

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Ve čtvrtek se přes část Čech přehnal vytrvalý déšť, který komplikoval dopravu, zaplavil sklepy a zvednul hladiny některých řek. Situace se už uklidnila. Dnes v 07:00 skončila výstraha na povodňovou pohotovost, která platila v Praze, okresech Beroun a Praha-západ ve Středočeském kraji a Plzeň-jih a Rokycany v Plzeňském kraji.

Meteorologové v nejbližších dnech už nečekají žádné extrémní srážky, silné bouřky ani jiné mimořádné výkyvy počasí.

Podle údajů na webu ČHMÚ pršelo nejvíc v Radotíně, kde spadlo více než 100 milimetrů srážek, což znamená 100 litrů vody na metr čtvereční. Tak vydatně v hlavním městě pršelo podle odborníků naposledy před povodněmi v roce 2013. Přes 80 milimetrů srážek naměřili ve Stodůlkách, hodně pršelo také v Nezvěsticích na Plzeňsku či Strašicích na Rokycansku.

Daleko více technických zásahů museli v postižených oblastech řešit hasiči. Například jen v Praze vyjížděli ve čtvrtek v souvislosti s deštěm k 77 případům, z toho 54krát čerpali vodu a třináctkrát odstraňovali popadané stromy, informoval mluvčí hasičů v metropoli Martin Kavka. Nejvíc práce měli právě v Radotíně, kde přetékala hráz rybníka.

Na druhý povodňový stupeň vystoupala říčka Kocába ve Štěchovicích a první stupeň bdělosti platil na dalších místech. Odpoledne pak postupně přestalo pršet a během noci a rána se rozvodněné toky vrátily zpátky k běžnému průtoku.

Cestující jezdící vlakem mezi Prahou a Berounem či dál na Plzeň musí v obou směrech ještě i dnes počítat s omezením a mírným zpožděním. Kvůli poškozené trati, na níž se u Černošic sesunul svah, jezdí vlaky mezi Radotínem a Dobřichovicemi jen po jedné ze dvou traťových kolejí sníženou rychlostí a v úseku Dobřichovice - Řevnice sníženou rychlostí. Mezi Karlštejnem a Berounem je zavedena náhradní autobusová doprava, informují České dráhy na svém webu.

Začátek letních prázdnin bude provázet chladnější počasí s teplotami kolem 20 stupňů a občasnými přeháňkami.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno, večer od západu až zataženo. Zpočátku místy skoro jasno až polojasno. Ojediněle, během dne místy déšť nebo přeháňky. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, na Moravě až 25 °C. Mírný, během dne čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Během dne přechodně polojasno. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 4 až 7 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno až polojasno, místy přeháňky. Během dne ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude večer slábnout.

Předpověď na úterý (00-24):Jasno až polojasno, během dne přechodně oblačno a na horách na severuojediněle přeháňky Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denníteploty 22 až 26 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s bude večerslábnout

Témata:  počasí Praha Středočeský kraj povodně

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy