Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká policie bude prověřovat informace o cestujících v letadlech, vznikne speciální jednotka

Letiště Václava Havla Praha
Letiště Václava Havla Praha
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Česká policie vytvoří speciální jednotku, která bude prověřovat údaje o cestujících v letecké dopravě. Náklady na vybudování systému a nákup zařízení se odhadují na 130 milionů korun. Dalších 20 milionů má stát údržba a provoz informačního systému, v němž budou údaje o milionech pasažérů.

Na směrnici EU o registru leteckých pasažérů, někdy označované PNR (Passenger Name Register), se EU shodla loni na jaře. Údaje od leteckých přepravců mají umožnit bezpečnostním složkám rychleji vystopovat rizikové cestující. Země mají pravidla plnit nejpozději od května 2018.

Příští rok by v české jednotce mělo začít pracovat 14 policistů, v roce 2021 by měla mít 42 členů. Ze zemí mimo EU a opačným směrem loni přes česká letiště cestovalo přes šest milionů lidí. Podklady pro vládu předpokládají, že speciální jednotka na začátku při plném provozu ročně prověří zhruba 13 milionů údajů, v roce 2021 by to mohlo být kolem 20 milionů cestujících.

Policejní jednotka bude zpracovávat údaje z rezervačních a odbavovacích systémů leteckých dopravců, informace mají také sdílet jednotlivé země. Údaje o cestujících mají sloužit k posouzení pasažérů před odletem nebo příletem do Česka. Analýza informací o pasažérech má také pomáhat v boji proti terorismu a další trestné činnosti.

"Systém, který bude nutné vybudovat, bude v zásadě sloužit ke ztotožnění osob, které mohou být zapojeny do teroristického trestného činu nebo závažné trestné činnosti, k identifikaci doposud neznámých osob a ke zpětnému dohledání vztahů mezi cestujícími a jejich pohybu," stojí v podkladech pro vládu. Údaje o cestující budou v systému jeden až dva dny před odletem a pak bezprostředně po skončení letu.

Témata:  Letiště Václava Havla Praha Policie ČR vláda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy