Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na výběr studijního oboru dětí má vliv povolání rodičů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Průzkum společnosti Trexima pro Technologickou agenturu ČR ukázal, že technické povolání matky, nebo humanitní zaměření otce mají největší vliv na výběr oboru, kterému se chce dítě věnovat po dokončení základní školy.

Průzkum, do kterého se předloni zapojilo přibližně 900 deváťáků z celého Česka, zjistil, že povolání rodičů na směřování dítěte po základní škole má vliv.

Technikou se zabývaly tři čtvrtiny otců dětí, které byly v devátých třídách. Nejčastěji tito muži pracovali ve strojírenství a elektrotechnice (30 procent). Zhruba pětina jich pracovala ve stavebnictví a architektuře a 12 procent v dopravě. U matek byl poměr jiný. Ve stavebnictví a architektuře jich působila méně než dvě procenta.

Na stejnou kariéru jako matka či otec se chystala přibližně půlka deváťáků humanitně zaměřených rodičů. Humanitní profese v průzkumu převažovaly u matek. Měly ji asi dvě třetiny z nich. Obory, ve kterých matky nejčastěji pracovaly, byly administrativa, ekonomie, management a právo (20 procent), cestovní ruch, hotelnictví, služby a obchod (15 procent). V sociálních službách a pečovatelství byla zaměstnána desetina matek. Nejméně otců pracovalo ve výchově a vzdělávání (necelé procento). Podobně málo jich bylo zaměstnaných v médiích, kultuře a umění.

Přírodovědné zaměření u matky uvedlo asi 12 procent žáků, u otce zhruba šest procent. Kromě toho, že se jim v populaci věnuje méně lidí, mají také nejmenší vliv na volbu budoucího povolání potomků.

Trh práce trpí chronickým nedostatkem kvalitních technicky vzdělaných absolventů. Problémem je podle mnoha odborníků předimenzování víceletých gymnázií, na které například v Praze jde až třetina dětí. Zda se dítě vydá na humanitní, technickou nebo přírodovědnou dráhu, se přitom často ukazuje už kolem desátého roku jeho života.

Témata:  školství průzkumy děti

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy