Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi a ekologie: Většina lidí třídí odpad, jízdy autem se omezit nesnaží, ukázal průzkum

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - V květnovém šetření se Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) věnovalo tématu ochrany životního prostředí v České republice. Většina domácností třídí běžný odpad (87 % „vždy“ nebo „často“), více než tři čtvrtiny pak i nebezpečný odpad. Třetina dotázaných si myslí, že se ČR nedostatečně stará o životní prostředí, necelé tři pětiny (58 %) se kloní k názoru, že se stará „přiměřeně“.

Pokud jde o obecné hodnocení toho, jak se podle veřejnosti stará Česká republika o ochranu životního prostředí, téměř třípětinová většina dotázaných (58 %) vyjádřila názor, že starost České republiky o životní prostředí je přiměřená. Za nedostatečnou označila ochranu životního prostředí v ČR více než třetina (34 %) respondentů a pouhá 2 % oslovených se domnívala, že se stát stará o ochranu životního prostředí příliš mnoho, uvedl soc.cas.cz.

Že jejich domácnost vždy nebo často třídí běžný odpad, uvedlo v průzkumu téměř devět desetin lidí. Zhruba osm desetin také třídí nebezpečný odpad. Šetřit energiemi a vodou se ale kvůli ochraně životního prostředí snaží již jen polovina Čechů a výrobky šetrné k životnímu prostředí cíleně nakupuje pouze čtvrtina.

Nejméně dotázaných (ani ne pětina) uvádělo, že kvůli ochraně přírody nakupuje biopotraviny, či omezuje jízdy autem. Přitom situaci ohledně zatížení životního prostředí silniční dopravou označilo v průzkumu za špatnou 83 procent Čechů. To byl větší podíl negativních ohlasů než u těžby nerostných surovin, kde situaci považuje za špatnou 72 procent lidí.

Účastníci průzkumu hodnotili kromě dopravy a těžby situaci v celkem 12 oblastech ovlivňujících životní prostředí. Ve všech těchto oblastech převažovaly negativní ohlasy. Nejlépe lidé hodnotili úspornost spotřeby energií a surovin občany, kde je situace špatná jen podle 50 procent dotázaných a dobrá podle 40 procent.

Témata:  ekologie průzkumy Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy