Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové Veselí připravuje stavbu obchvatu, už dříve o něm mluvil i Miloš Zeman

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Nové Veselí - Nové Veselí na Žďársku připravuje stavbu pět kilometrů dlouhého silničního obchvatu, který by vyvedl tranzitní dopravu i ze sousední vsi Budeč. Městys se už předběžně dohodl s majiteli na výkupu pozemků a připravil dokumentaci pro územní rozhodnutí. Prezident Miloš Zeman má ve Veselí rekreační objekt od roku 1987, jezdí tam pravidelně i po svém zvolení hlavou státu.

"Vydáním územního rozhodnutí jsme splnili a přesouvá se to na kraj," řekl starosta Zdeněk Křivánek (za KDU-ČSL).

Novým Veselím prochází silnice II. třídy mezi Jihlavu a Žďárem nad Sázavou. Zástupci kraje dříve uváděli, že se Veselí dočká obchvatu, jen pokud na něj kraj sežene dotaci. Zatímco ale městys s přípravami pokročil, některé jiné plánované silniční stavby v kraji označované za důležitější brzdí spory o vedení trasy nebo výkupy pozemků. Evropský dotační program bude otevřen do roku 2020.

Nové Veselí se rozrůstá. Teď už má přes 1330 obyvatel. Napomohlo tomu vytvoření nové lokality pro rodinné domy. Zájem o stavění je podle starosty velký, přicházejí i lidé z okolních obcí. "Ale i místní mají zájem zůstávat," podotkl Křivánek.

Městys nabízí lidem dobré zázemí, včetně školy, obchodů, zdravotního střediska, ale také pracovních příležitostí. Podle ministerstva práce bylo minulý měsíc ve Veselí bez práce 17 lidí, což představovalo dvouprocentní nezaměstnanost. Byla o 1,8 procenta nižší než v šest kilometrů vzdáleném Žďáru nad Sázavou.

Zeman tráví ve Veselí svoji letošní dovolenou. Novinářům řekl, že se tradičně chystá na vyjížďku po rybníku ve svém člunu a na setkání s přáteli. Kvůli známému chalupáři se počty návštěvníků Veselí podle místních v posledních letech zvýšily. Do restaurace U prezidenta se ale návštěvníci nepodívají, protože je už nějakou dobu uzavřená. Majitel se ji prý pokouší prodat.

Témata:  silnice Nové Veselí Miloš Zeman

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy