Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letecký provoz v Česku se v 1. čtvrtletí obešel bez smrtelných úrazů

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Z údajů Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) vyplývá, že se letecký provoz v Česku letos v prvním čtvrtletí obešel bez smrtelných úrazů.

Nehod letounů hlásí letečtí inspektoři šest, což znamená návrat k obvyklému stavu po loňském mimořádně příznivém prvním čtvrtletí, kdy se stala jediná nehoda letadla. Podobně jako vloni během tohoto období havaroval jeden parašutista. Na rozdíl od loňska ale letošní nehoda neskončila tragicky.

Všechny zmíněné nehody připadají na sportovní a ultralehké letouny s hmotností do 2,250 tun. Konkrétně jde o tři motorové letouny, jeden ultralehký vrtulník a dvě padáková křídla.

Za celý loňský rok při nehodách na českém nebi zahynulo 18 lidí, což proti roku 2015 představuje dvojnásobný nárůst smrtelných úrazů. Valná většina nehod se obvykle uskuteční ve druhém a třetím čtvrtletí, kdy je počasí pro sportovní létání nejvhodnější. První čtvrtletí pak bývá z hlediska intenzity počtu letů a následné nehodovosti nejklidnější.

Témata:  letecké nehody letectví a letadla Česká republika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy