Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Směrnice o kontrole zbraní: Ministerstvo vnitra je proti

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo vnitra doporučuje, aby zástupci ČR "při všech možných příležitostech" aktivně vystupovali proti návrhu evropské směrnice o kontrole zbraní. Podle analýzy, kterou ve středu projedná vláda a kterou má ČTK k dispozici, by kvůli tomu premiér a někteří ministři měli co nejdříve navázat neformální kontakt s příslušnými eurokomisaři. Proti navrhovaným změnám, jež reagují na teroristické útoky v Paříži, už se vyslovily Sněmovna a Senát.

Hlavním cílem změny směrnice je posílení boje proti nedovolenému obchodování se střelnými zbraněmi. Česko kritizuje, že návrhy dopadají výlučně na legální držitele zbraní, nikoliv na nelegální zbraně, které jsou k páchání teroristických útoků používány. Předkládaná analýza možných dopadů změn uvádí, že by mohly být rizikem pro vnitřní bezpečnost ČR a že by znamenaly ztrátu tisíců pracovních míst.

Navrhované usnesení vlády proto ukládá premiérovi a ministrům financí, vnitra, obrany, průmyslu, zahraničních věcí, zemědělství a ministryni práce, aby v nejbližší možné době "podnikli procesní a diplomatické kroky k zabránění přijetí takové změny návrhu směrnice, která by nepřiměřeně zasahovala do práv občanů a měla negativní dopady na vnitřní pořádek, obranyschopnost a hospodářství a zaměstnanost v České republice".

Protějškem pro vyjednávání by se měli podle analýzy stát první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, komisařka pro vnitřní trh Elžbieta Bienkowská, komisař pro vnitřní věci Dimitris Avramopoulos a komisařka pro spravedlnost Věra Jourová. Ta byla do návrhu doplněna na základě připomínky od úřadu vlády. "Je třeba těmto členům komise zdůraznit zásadní problémy, které by aktuální návrh pro ČR přinesl s tím, že zvýšení počtu nelegálních zbraní by postupně ovlivnilo bezpečnostní situaci i v ostatních členských státech EU," apeluje vnitro.

Z českého pohledu patří mezi nejproblematičtější změny směrnice přesunutí většiny poloautomatických zbraní mezi zakázané zbraně a požadavek na znehodnocení zakázaných zbraní ve sbírkách a muzeích. Vadí také to, že by členský stát EU nemohl povolit výjimku z držení zakázané zbraně pro civilní subjekt.

"Za zásadní bezpečnostní riziko považujeme hrozící masivní odliv doposud legálních zbraní do nelegální sféry. Vzhledem k historické zkušenosti a stávající atmosféře ve společnosti nelze očekávat, že by legální držitelé zbraní odevzdali nově zakázané zbraně. Lze předpokládat, že dojde k razantnímu zvýšení počtu nelegálně držených zbraní, protože legální držitelé zbraní nově zakázaných je prohlásí za ztracené nebo odcizené," varuje analýza.

Ministerstvo dodalo, že utlumením výroby nebo jejím přesunem mimo EU by stát ztratil schopnost vyrábět zbraně a munici v době ohrožení. "Na území ČR by mohlo dojít k zániku zbrojní výroby jako takové," napsalo.

Po zveřejnění návrhu směrnice roste podle vnitra počet žadatelů o vydání zbrojního průkazu, který od roku 2010 klesal. Od loňského července do konce letošního března přibylo 4400 nových držitelů průkazů. Průkaz má nyní přes 294.000 lidí a ministerstvo čeká, že jejich počet bude dál stoupat.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky zbraně EU

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy