Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo vnitro chce podporovat bezpečnostní výzkum milionem korun ročně

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda příští týden projedná koncepci podpory bezpečnostního výzkumu pro roky 2017 až 2023. Cílem je vytvoření stabilního, efektivního a strategicky řízeného systému bezpečnostního výzkumu v ČR. Projekt bude stát přes milion korun ročně.

Bezpečnostní výzkum se zaměřuje na bezpečnostní hrozby, jako jsou například organizovaný zločin, terorismus, epidemiologické hrozby nebo špionáž.

"Za optimální hladinu finančního zabezpečení se považuje 900.000 korun účelové podpory ročně a 135.000 korun institucionální podpory ročně," stojí v materiálu resortu vnitra.

Letos šlo na bezpečnostní výzkum 568.176 korun, do roku 2020 by podpora ze státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace měla stoupnout o 1,24 procenta. Nestabilní rozpočet pro výzkum byl podle koncepce hlavním problémem předchozích let a je i hlavním rizikem nadcházejícího období.

Dokument je podle vnitra "cestovní mapou" pro podporu a využití potenciálu vědy a výzkumu, podle které by se měly dále rozvíjet schopnosti bezpečnostního systému země. "Cílem je dosažení takové poznatkové, technické a technologické úrovně, která umožní České republice získat, osvojovat si, udržovat a rozvíjet specifické schopnosti potřebné pro zajištění bezpečnosti státu a jeho obyvatel," uvádí koncepce.

Témata:  vláda Ministerstvo vnitra České republiky výzkum

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy