reklama

Prezidentovi republiky důvěru vyjadřovalo 48 % občanů, v tom 15 % prezidentovi důvěřovalo „rozhodně“ a 33 % „spíše“. Nedůvěru prezidentovi republiky vyjádřilo 50 % respondentů, v tom 28 % „spíše“ a 22 % „rozhodně“.

Častěji prezidentovi důvěřují či méně nedůvěřují lidé ve věku od 60 let výše, důchodci, lidé se středním vzděláním a vyučení bez maturity, obyvatelé Moravy a zejména Jihomoravského a Moravskoslezského kraje, voliči KSČM či ANO a ti, kdo důvěřují vládě a krajským zastupitelstvům a hejtmanům. Naopak nižší důvěru nebo vyšší nedůvěru k němu vykazují dotázaní ve věku od 20 do 44 let, absolventi vysokých škol, obyvatelé Čech a zejména Prahy a Jihočeského kraje, vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci, voliči ODS a ti, kdo nedůvěřují vládě a krajským reprezentacím. 

Vládě důvěřuje 26 % veřejnosti, když 2 % dotázaných vládě „rozhodně důvěřují“ a 24 % jí „spíše důvěřuje“. 71 % občanů vládě nedůvěřuje, v tom 25 % jí „rozhodně nedůvěřuje“ a dalších 46 % jí „spíše nedůvěřuje“. U vlády je její současné hodnocení srovnatelné či mírně horší, než bylo u vlády vedené Jiřím Rusnokem, i když je stále lepší, než bylo hodnocení vlády Petra Nečase v období let 2012 a 2013, uvedl soc.cas.cz. 

Poslanecká sněmovna má důvěru 23 % občanů, 73 % jí nedůvěřuje. Senátu důvěřuje 30 %, nedůvěra činí 65 %.

Krajským zastupitelstvům důvěřuje 44 % dotázaných, nedůvěřuje jim 40 % a zbývajících 16 % se nedokáže rozhodnout. V případě hejtmanů (a v Praze primátora) pak důvěra činí 42 % a podíl nedůvěřujících tvoří 37 % při asi pětinovém (21 %) podílu nerozhodnutých.

V případě obecních zastupitelstev podíl důvěry dosahoval 60 %, v tom 12 % obecním zastupitelstvům „rozhodně důvěřuje“ a 48 % jim „spíše důvěřuje“. Podíl nedůvěřujících u obecních zastupitelstev činí asi třetinu (34 %), přičemž „spíše“ jim nedůvěřuje 23 % a „rozhodně“ 11 %. Srovnatelně hodnocení jsou také starostové, když důvěru jim vyjádřilo 61 % dotázaných, v tom 17 % „rozhodně“ a 44 % „spíše“, nedůvěra ke starostům dosáhla 31 %, když 19 % respondentů podle svých slov starostům „spíše nedůvěřuje“ a 12 % jim „rozhodně nedůvěřuje“.