Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potomci Rothschildů neuspěli s dovoláním ve sporu o pozemky

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Potomci Rothschildů neuspěli s dovoláním k Nejvyššímu soudu (NS). Rodina se žalobou domáhala určení vlastnictví čtyř desítek parcel, které nyní patří obci Šilheřovice na Opavsku. Po roce 1945 na majetek dopadly Benešovy dekrety a konfiskoval je stát.

Rothschildové před druhou světovou válkou drželi rozsáhlé majetky ve Slezsku. V roce 1939 však nemovitosti pod nátlakem převedli na Německou říši, což se týkalo také pozemků v Šilheřovicích.

Prostřednictvím žaloby se dva žijící dědicové a dva rodinné trusty domáhali určení, že ke dni své smrti v roce 1942 byl majitelem nemovitostí stále Alphonse Mayer von Rothschild. Prakticky by to znamenalo, že neplatí ani převod na Německou říši, ani poválečná konfiskace.

Okresní soud v Ostravě ale v roce 2015 žalobu zamítl, krajský soud pak s odvoláním naložil stejně. Klíčovým důvodem bylo to, že vdova po posledním držiteli majetku po roce 1945 plně nevyužila možnost domáhat se svého vlastnického práva, což tehdejší právní řád papírově umožňoval. Zemský národní výbor ji tehdy odkázal na soudní řízení.

"Pokud tak neučinila, nelze ani tehdejší restituční zákonodárství obcházet žalobou o určení vlastnického práva," stojí v usnesení Nejvyššího soudu. "I kdyby bylo možno přisvědčit a uznat, že jim byla konfiskací způsobena křivda, šlo by o křivdu způsobenou před 25. únorem 1948, a takové křivdy se podle ustálené judikatury neodčiňují," napsali také soudci. Proti rozhodnutí lze teoreticky podat ústavní stížnost.

Nárokované parcely mají v katastru většinou označení ostatní plocha či zahrada, zastavěná je pouze malá část. Obec ve vyjádření k dovolání uvedla, že se o sporné nemovitosti řádně stará a nadále je plánuje využívat.

Témata:  restituce Nejvyšší soud Moravskoslezský kraj

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy