Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podpora KDU-ČSL a STAN? Bělobrádek a Gazdík průzkumy nepřeceňují

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Vláda.cz

Praha - Dvojkoalice KDU-ČSL a STAN potřebuje alespoň 10 procent, aby se na podzim dostala do Sněmovny. Předsedové lidovců a starostů Pavel Bělobrádek a Petr Gazdík nepřeceňují průzkumy, podle nichž by koalice nyní dostatek hlasů neměla.

"Volbami se zabýváme už půl roku," napsal Bělobrádek ČTK v reakci na dotaz, zda se předsednictvo KDU-ČSL dnes bude zabývat preferencemi volební koalice. Podle průzkumu společnosti TNS Kantar, jehož výsledky byly zveřejněny v neděli, by získala jen 7,5 procenta hlasů.

Bělobrádek ale nechtěl průzkumy přeceňovat. Připomněl, že před volbami v roce 2013 slibovaly v červnu průzkumy hnutí ANO jedno procento hlasů, uskupení pak získalo 18 procent. Společnosti CVVM a STEM dávaly lidovcům v září 2013 podporu mezi čtyřmi a 4,5 procenta, v říjnových volbách nakonec KDU-ČSL volilo 6,7 procenta voličů.

"Osobně vůbec nepřeceňuji průzkumy," reaguje Gazdík a upozornil na to, že před krajskými volbami byly preference STAN výrazně nižší, než nakolik hnutí ve skutečnosti uspělo. "Ale jasně že z těch současných (průzkumů) nemám radost a že o nich diskutujeme," doplnil Gazdík.

I kdyby měl věřit průzkumům, v současné politické situaci by volební zisk mezi sedmi a osmi procenty nic neřešil ani v případě, že by Lidovci a Starostové přišli s jinou formou spolupráce, která by neznamenala desetiprocentní volební práh. "Abychom mohli skutečně něco ovlivnit a neměli jen křesla ve Sněmovně pro pár lidí, potřebujeme mnohem lepší zisk a o ten voliče požádáme. Je to na nich," napsal Gazdík.

"Nikoho jsem neslyšel mluvit o tom, že by zvažoval konec koalice. Na základě jednoho výzkumu nejde obracet hlavu a dělat závěry," uvedl lídr jihomoravské kandidátky Jiří Mihola. Na spolupráci nechce nic měnit. Také jihočeská KDU-ČSL počítá s dodržením koaliční smlouvy. "Průzkumy, které vycházejí v médiích, bereme s velkou rezervou. Očekávám, že koaliční smlouva bude dodržena a půjdeme do voleb společně," řekl Šimon Heller, asistent místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška.

Kritický je ale ke koalici moravskoslezský předseda lidovců Jiří Carbol, který by dal přednost připsání Starostů na kandidátky KDU-ČSL. "Je to řešení, které je osvědčené, v minulosti ho použila TOP 09, která kandidovala jako TOP 09 s podporou STAN a z toho důvodu si myslím, že je to řešení ideální," uvedl. Také lídr kandidátky ve Zlínském kraji Ondřej Benešík řekl, že možný model, při kterém by na kandidátku lidovců byli připsáni Starostové a pro vstup do Sněmovny by stačilo jen pět procent, by byl možná pro voliče čitelnější.

Témata:  průzkumy Pavel Bělobrádek Petr Gazdík koalice KDU-ČSL a STAN

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy