Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo stojí za protievropskou propagandou? Macron, Juncker, Mogherini, vyjmenovává europoslanec

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Brusel - Český europoslanec Jan Zahradil (ODS) míní, že za vzrůstajícími protievropskými náladami stojí sami představitelé Evropské unie. Konkrétně jmenoval předsedu Evropské komise Jeana Claude Junckera nebo šéfku evropské diplomacie Fredericu Mogheriniovou.

"Podle pana Kalouska jsou občané vystaveni "výrazné protievropské propagandě" (v tom si včera notoval s panem Zaorálkem). Zbývá dodat, že za touto protievropskou propagandou není ani ten zlý Klaus, ani ti provinciální čecháčci, ani klubko Putinových agentů, jak by se snad snažil naznačit pan Kalousek," napsal europoslanec Jan Zahradil (ODS) na svůj facebookový účet. 

Vyjádřil se tak na výroky, které padly v nedělním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce. V něm byli hosty právě předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a ministr zahraniční a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. V otázce tzv. protiunijní propagandy však Zahradil nabízí jiný pohled.

"Jsou za ní lidé jako pan Macron, pan Juncker, paní Mogherini (a další) - tím, co skoro denně udělají nebo řeknou. To nám ale asi pan Kalousek už nepoví," napsal europoslanec i v narážce na nového prezidenta Francie. Jak Kalouskova TOP 09, tak Zaorálkova ČSSD dlouhodobě deklarují spíše své prounijní zaměření. Na druhé straně euroskeptický postoj ODS ve straně reprezentoval už Václav Klaus, když byl českým prezidentem. 

Lubomír Zaorálek se kromě evropských a zahraničních záležitostí vyjádřil také na adresu sociální demokracie. "Chci zvýšit preference sociální demokracie o 15 %. A kdo mě zná, tak ví, že jsem buldok a že nepřestanu, dokud toho nedosáhnu," prohlásil šéf české diplomacie. Prostředkem, jak toho dosáhnout, by prý měl být zejména volební program, který počítá s navyšováním mezd, penzí a peněz ve zdravotnictví. 

Témata:  ODS Jan Zahradil Federica Mogherini Jean-Claude Juncker Emmanuel Macron EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy