Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čunek odmítl spolupráci KDU-ČSL a STAN

Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Foto: www.cunek.info

Velehrad (Uherskohradišťsko) - Hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) považuje za nejvhodnější projekt koaliční spolupráce lidovců a STAN ukončit. Novinářům to řekl dnes na Velehradě, kde zasedá předsednictvo KDU-ČSL. Podle průzkumu agentury TNS Kantar z počátku července by koalice lidovců a Starostů ve volbách získala 7,5 procenta hlasů, a do Sněmovny by se tak nedostala.

"Klidně můžeme udělat to, že ty dvě strany půjdou spolu, ale bude to tak, že bude STAN podporovat KDU-ČSL a všichni ti lidé mohou být na kandidátkách. Tam je hranice pět procent. Myslím, že drtivá většina kolegů se s tímto ztotožňuje. Jsem ale jen členem širšího vedení. Brát to emotivně není dobře," uvedl Čunek.

Nedostatečnou podporu spojení lidovců se STAN v předvolebních průzkumech Čunek přičítá faktu, že si ho voliči pořádně nevšimli. Přesto společnou kandidaturu považuje za racionální.

"Je založená na tom, že každé volby vypadají jinak. Jeden hlas pro slabou stranu znamená podstatně méně než hlas pro silnou stranu, protože ta silnější bere víc. Proto ta úvaha byla dobrá. Ale když se teď na základě průzkumu veřejného mínění ukazuje, že úvaha společného spojení u voličů zatím nezabrala, tak si myslím, že bychom to zcela racionálně měli vyhodnotit," doplnil Čunek.

Podle průzkumu agentury TNS Kantar pro Českou televizi z počátku července by koalice lidovců a STAN získala 7,5 procenta hlasů. Předsedové KDU-ČSL a Starostů Pavel Bělobrádek a Petr Gazdík dnes řekli, že nepřeceňují průzkumy, podle nichž by se koalice obou stran do Sněmovny nedostala. Klidní zůstávají podle zjištění ČTK i představitelé lidovců ve většině krajů.

Témata:  Jiří Čunek 1 KDU-ČSL Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy