Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Velehrad dorazily desetitisíce poutníků, zdravotníci nemusely řešit zásadní problémy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Velehrad - Letošní cyrilometodějské oslavy na Velehradě, kterých se zúčastnily desetitisíce poutníků, se obešly bez zásadnějších problémů. Počasí bylo tak akorát.

Ve svých stanech zdravotníci ošetřovali nejčastěji lidi s drobnými oděrkami a spáleninami, pomáhali i s vyndáváním klíšťat. V úterý musela záchranná služba odvézt do nemocnice chlapce s tržnou ránou po pádu z kola.

"Proti včerejšímu dnu bylo dneska počasí o poznání teplejší, takže jsme se obávali, že budou zase nějaké kolapsy a nějaké závažnější věci, ale to se nenaplnilo. Musím říct, že oproti minulým rokům tento rok proběhl bez větších komplikací," uvedl lékař Maltézské pomoci Michal Hrnčiarik.

Díky příznivějším teplotám nemuseli organizátoři zkrápět nádvoří baziliky vodou jako při některých předchozích ročnících, kdy sužovala poutníky tropická vedra. Mezi návštěvníky ubylo i pokrývek hlavy či deštníků, kterými se skrývaly před sluncem.

Aby se přesto neudělalo lidem přihlížejícím dnes dopoledne slavnostní poutní mši nevolno, roznášeli mezi nimi dobrovolníci Maltézské pomoci pohárky s vodou.

Podle tajemníka Dnů lidí dobré vůle Josefa Kořenka přišlo letos na mši kolem 30.000 poutníků, zhruba o 7000 více než loni. Dalších asi 22.000 lidí si nenechalo ujít úterní program slavností, který vyvrcholil benefičním koncertem Večer lidí dobré vůle. Ten vynesl zhruba 1,6 milionu korun.

Témata:  Cyril a Metoděj Velehrad život náboženství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy