Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes si připomínáme věrozvěsty Cyrila a Metoděje. Oslavy završí na Velehradě národní pouť

Bible
Bible
Foto: Pixabay

Velehrad - Česko dnes slaví státní svátek připomínají slovanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje, kteří přišli na Velkou Moravu v roce 863. Na Velehradě se očekávají tisíce poutníků.

Dvoudenní Dny lidí dobré vůle dnes dopoledne vyvrcholí slavnostní mší. Hlavním celebrantem bude kardinál Dominik Duka, kazatelem olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Benefiční koncert Večer lidí dobré vůle na Velehradě vynesl letos 1,5 milionu korun, a to prostřednictvím finančních darů a dárcovských SMS. Loni se mezi lidmi vybralo 1,6 milionu korun. Peníze letos získá klinika v Iráku, kde se léčí uprchlíci, a Nadační fond Adiuvare.

Na letošním 19. ročníku Večeru lidí dobré vůle vystoupili Jiří Pavlica s Hradišťanem, zpěvačka Hana Zagorová, kapela Mirai, Vašo Patejdl či zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů. Koncert ve středu večer zakončil první den cyrilometodějských oslav na Velehradě. Na významné moravské poutní místo dorazilo podle pořadatelů 23.000 návštěvníků. 

Mise Cyrila a Metoděje položila ve druhé polovině 9. století na Moravě základy českého státu. Bratři ze Soluně přeložili biblické a liturgické texty a upravili pro slovanskou řeč písmo, vytvořili světský a církevní zákoník a dali mnoho podnětů pro zpěv, ikonografii a kazatelskou činnost i pro politiku, diplomacii a hospodářství. Jejich památka se původně připomínala v březnu, v roce 1863 byla pro české země a Slovensko Piem IX. stanovena slavnost na 5. července.

Témata:  Cyril a Metoděj Velehrad státní svátek náboženství

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy