reklama

Místopředsedkyně Moravské národní obce Lenka Holaňová ČTK řekla, že 1420 je oficiální číslo, ale ve skutečnosti může být vlajek ještě více. "Účastníci symbolickým aktem vyjadřují úctu k rodné zemi, jejím tradicím, historii a svébytné kultuře. Obce se tím rozhodly připomínat občanům tradiční hodnoty, moravskou identitu a sounáležitost k Moravě," uvedla Holaňová.

Jižní Morava má kolem 1900 obcí, ale zapojila se i zhruba dvacítka obcí z Čech a dvacítka ze Slezska, dále tři obce ze Slovenska a jedna z Polska, kde žije česká komunita. V Čechách se nově přidaly například Malá Losenice nebo Chlumětín, tradičně se účastní Jindřichovice pod Smrkem.

Ze Slovenska se přidaly obce Cífer, Devičany a Plevník-Drienové. V Polsku vlajku vyvěsilo město Krzanowice, kde je česká menšina. 

Zapojují se i památky, které otevírají lidem i o svátku. Nabízejí vstupné zdarma nebo se slevou. Patří mezi ně třeba Moravské kartografické centrum Velké Opatovice, Slovanské hradiště v Mikulčicích nebo hrad Špilberk v Brně. Ve Žďáru nad Sázavou je to památka UNESCO Zelená hora, novinkou je v Polici na Třebíčsku nově otevřené Muzeum britského královského letectva RAF.