reklama

Středečního programu se podle odhadů zúčastnilo asi 23.000 lidí, na dnešní slavnostní mši dorazilo přes 30.000 lidí. "Domníváme se, že je to také tím, že jsme tady mohli uctít a přivítat vzácnou relikvii svaté Ludmily," uvedl tajemník akce Josef  Kořenek. 

Slavnostem přálo počasí, bylo slunečno, některým lidem však vysoké teploty tradičně způsobovaly problémy. "Ke konci mše svaté bylo asi pět kolapsů, to bylo ze sluníčka a přehřátí," řekla ČTK zdravotní sestra Maltézské pomoci Lucie Marešová. Za oba dny bylo podle ní ošetřeno asi 40 lidí, například odřeniny, nakopnuté prsty i tržné rány. "Také jsme lidem, kteří spali ve stanu, vytahovali klíšťata," uvedla Marešová. Desítka dobrovolníků také při dnešní mši rozdávala lidem vodu. Maltézská pomoc je i hlavním organizátorem setkání handicapovaných na Velehradě, letos přijelo asi 120 vozíčkářů.

Podle policejní mluvčí Simony Kyšnerové bylo ve Velehradu a okolí nasazeno téměř 50 policistů. Slavnosti byly z pohledu policie klidné. Ve středu museli policisté řešit výtržnosti podnapilého muže, se stejným člověkem byly problémy i dnes, skončil na protialkoholní záchytné stanici. 

Velehradské cyrilometodějské slavnosti patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi. "Význam spočívá v tom, že dokázala sblížit dva jakoby nesmiřitelné světy, to jest východ a západ. Myslím si, že v současné době potřebujeme právě ty silné průniky mezi světy, které spolu začínají nekomunikovat. Myslím, že to je třeba jeden z významů tradice, který může být i současné době dále rozvíjen," řekl Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd.