Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda podle expertů přípravu přípravu významných staveb neurychlila

Stavebnictví
Stavebnictví
Foto: www.heluz.cz

Praha - Dosluhující vláda nezvládla v oblasti dopravy z koaličního programu schválit zákon urychlující výstavbu velkých staveb, nebo zvýšit příjem fondu dopravy z DPH na paliva a maziva, shodli se na největších problémech dopravní experti oslovení ČTK.

Pozitivně naopak hodnotili zahájení příprav pro stavbu vysokorychlostních tratí. Na postup ministerstva v otázce přípravy soutěže pro správu mýtného systému mají ale rozdílné názory. Obecně ale kritizují rozšíření poplatku o 900 kilometrů silnic I. tříd.

Nejzásadnějším problémem dopravní politiky současné vlády je stále málo nově otevřených komunikací a neschopnost prosadit zákon, který by umožnil zjednodušení a zkrácení přípravných prací, uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. "Otevřelo se nějakých 22, 23 kilometrů za čtyři roky. Výmluvy na minulé vlády na mě neplatí, měli tři a půl roku, aby si legislativu upravili. Nezvládli to kvůli vnitřním rozporům, a nebo neporozumění," uvedl Hanák.

Podle dopravního experta z pražské ČVUT Petra Moose je ale potřeba vládu pochválit za zvýšení důrazu na opravy stávající sítě dálnic a silnic, včetně každoročního posílání finanční pomoci krajům na opravy silnic nižších tříd, které jsou v majetku krajů. Naopak v budování nových silnic podobně jako Hanák vidí hlavní problém v tom, že vláda nezvládla připravit nový zákon o liniových stavbách. Současná příprava je totiž dvakrát delší, než je tomu běžné v západoevropských zemích.

Opravy silnic nicméně působí nekoordinovaně a způsobují veliké komplikace řidičům, doplnil Moos. V oblasti mýta je nejkontroverznějším bodem jeho rozšíření po roce 2019 o 900 kilometrů silnic prvních tříd. Tuto hranici ministerstvo potažmo vláda stanovila přes doporučení vlastního mýtného poradce. Toto rozšíření podle Moose boří koncept vládou prosazovaného technologicky neutrálního řešení tím, že zvýhodňuje satelitní systém.

Témata:  vláda stavebnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy