Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka chce posilovat bezpečnostní opatření na letišti

Letiště Václava Havla Praha
Letiště Václava Havla Praha
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Bezpečnost pražského Letiště Václava Havla by měla být dále posilněna. Plán vypracují pro Bezpečnostní radu státu ministerstvo vnitra a Český aeroholding. Cílem vlády je podle jejího šéfa Bohuslava Sobotky zajistit pasažérům a návštěvníkům bezpečnostní standardy.

Rezort vnitra a Český aeroholding vypracují plán, jak dál posílit bezpečnost hlavního pražského letiště. Po návštěvě na letišti, během které se seznámil s aktuálními bezpečnostními opatřeními, to novinářům oznámil šéf kabinetu.

Sobotka, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se dnes podle premiéra přijeli přesvědčit, jak se na letišti uvádějí do praxe opatření, která vláda schválila loni v lednu. Na bezpečnost kabinet tehdy vyčlenil 187 milionů korun. Podle plánů měl být mimo jiné během tohoto roku dokončen systém, který automaticky rozpoznává obličeje cestujících.

Teroristické útoky, zejména ty poslední v Bruselu, jsou podle Sobotky silným varováním. „Požádal jsem pana ředitele (aeroholdingu Václava) Řehoře a ministra vnitra, aby připravili materiál pro jednání Bezpečnostní rady státu," dodal. Zpráva by měla zhodnotit pokrok dosažený v posledních letech i přijít i s návrhem dalších opatření.

Chovanec uvedl, že peníze vynaložené vládou jsou využívány efektivně, pracuje se na posledních bílých místech. „Myslíme si, že během půl roku až roku budou opatření realizována, aby návštěvníky co nejméně obtěžovala, ale zajistila jejich bezpečnost," řekl ministr.

Na letištích, nádražích a dalších místech, kde se pohybuje větší množství lidí, působí od 22. března smíšené hlídky vojáků a policistů. Vláda nasazení 550 vojáků schválila v reakci na teroristické útoky v Bruselu. Opozice jejich přítomnost v ulicích v minulých týdnech kritizovala. Chovanec v nejbližších dnech doporučí opatření zrušit.

Témata:  vláda Milan Chovanec Letiště Václava Havla Praha

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy