Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Brna se po 14 letech vracejí lvi, nová expozice stála 17 milionů

LEv
LEv
Foto: Pixabay

Brno - Zoo v Brně pro lvy vybudovalo novou expozici za 17 milionů korun, slavnostně otevřena bude na konci srpna. V úterý přicestuje ze zoo v Ústí nad Labem samice lva konžského Kivu. Samec Lolek dorazí o pár týdnů později.

Na návrat lvů do Brna se připravují nejen jejich budoucí chovatelé, ale i samotná zvířata. "Zatímco chovatelé se seznamují s novým zařízením a s chovatelskými podmínkami v domovských institucích obou lvů, aby jim co nejvíc usnadnili stěhování, Kivu s Lolkem se učí používat přepravní bedny, aby do nich před transportem uměli nastoupit bez uspání," uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Kivu se narodila v roce 2012 v lisabonské zoo, ústecká zoo ji získala o dva roky později. Po příjezdu se lvice začne seznamovat s ubikací. Samec Lolek, který se v Gdaňsku narodil v roce 2015, je zvyklý na život ve větší skupině. Podle chovatelů by těžko sám snášel první dny života v novém, neznámém prostředí, proto dorazí později.

Teprve po asi dvou týdnech se poprvé setkají na odstavném dvorku. První přímý kontakt může být bouřlivý, ale chovatelé budou připraveni situaci zvládnout.

Lvi konžští obývají jihozápad Afriky, kde se přizpůsobili extrémním podmínkám pouští Kalahari a Namib. Do Zoo Brno se lvi vrátí po čtrnácti letech. Poslední brněnský lev, samec Bali, odešel do Zoo Les Sables dˊOlonne ve Francii v roce 2003. Důvodem byly nevyhovující podmínky pro chov těchto šelem.

Témata:  Zoo Brno lvi zvířata

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy