Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chlapec se topil, byl čtyři minuty pod hladinou. Nikdo si ho nevšímal

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Hodonín - Policie apeluje na rodiče, aby děti na koupališti pečlivěji sledovali. Nezletilý chlapec se minulý týden topil na koupališti v Dubňanech na Hodonínsku čtyři minuty, než si ho někdo všiml.

Nyní je hoch mimo ohrožení života. Policie událost vyšetřuje. Událost se stala ve středu 5. července odpoledne, bez pomoci byl hoch asi čtyři minuty. "Poté byl z vody vytažen a byla mu neprodleně poskytnuta první pomoc spojená s resuscitací," uvedl ma policejním webu to dnes uvedl mluvčí Petr Zámečník.

Policisté nyní zjišťují, zda někdo nezanedbal některé důležité povinnosti. "Alarmující na celém případu je to, že chlapec plaval viditelně na hladině obličejem dolů v bazénu plném lidí a nikdo z nich si jej nevšímal," uvedl Zámečník.

Několik pravidel od lékařů

Nesvěřujte dítě do péče staršího sourozence. Nenechávejte nádoby s vodou, barely, kbelíky apod. tam kde je malé dítě. Nepijte alkohol, když hlídáte dítě u vody.

Domácí bazény jsou bezpečné pouze při oplocení 120 cm vysokém s vrátky s dětskou pojistkou, nebo překryté plachtou, která se pod vahou dítěte neprohne pod hladinu vody. Lépe je však plachty nepoužívat, pokud není zaručeno, že se dítě nemůže dostat pod plachtu.

Naučte děti jak bezpečně vstoupit do neznámé vody, nikdy neskákat, už vůbec ne po hlavě, zkusit nejprve hloubku, vysvětluje server trendyzdravi.cz. Neskákat tam, kde jsou jiní plavci. Většina těžkých poškození páteře a míchy u dětí, mladistvých a mladých dospělých je následek skoku do neznámé vody po hlavě. Na lodičce nejen na divoké vodě, ale i na klidné řece, musí mít děti záchranné vesty a přílby.

Témata:  koupání děti koupaliště

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy