Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman zase řádil: S domovnicí se nediskutuje, vzkazuje svým kritikům

Do Prahy zavítal srbský prezident Tomislav Nikolić, sešel se s Milošem Zemanem
Do Prahy zavítal srbský prezident Tomislav Nikolić, sešel se s Milošem Zemanem
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Český prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor srbskému deníku Večernje novosti. V něm hlava státu mluví třeba o tom, že je se svým prvním funkčním období ve funkci spokojen a proto se rozhodl znovu kandidovat.

„Základním úkolem nejenom českého prezidenta, ale i všech jiných prezidentů, je hájit národní zájmy své země. Prezidenti menších a středních zemí to mají o něco těžší než prezidenti velmocí, ale z tohoto hlediska jsem se svým prvním funkčním obdobím vcelku spokojen a chtěl bych v tomto úsilí pokračovat i v období druhém,“ odpověděl Zeman na dotaz, jak je se svým prvním období ve funkci spokojen.

Srbští novináři se jej také ptali na vztahy s nejmocnějšími muži světa „Jste asi jediný vůdce členské země EU, která má nejlepší vztahy s Vladimirem Putinem, Donaldem Trumpem i čínský prezidentem Si Ťin-pchingem. Býváte kvůli tomu ale ve vlastní zemi kritizován. Jak vnímáte, když Vás nazývají ruským špionem?“ ptal se deník.

Zeman ale naznačil, že si z toho těžkou hlavu nedělá. „Nijak to nevnímám, protože jeden z mých přátel, bývalý ministr kultury Pavel Dostál, mi kdysi říkal: Miloši, pamatuj si, že s domovnicí se nediskutuje. A tyto lidi já považuji za takové pomlouvačné typy, které je třeba ignorovat,“ rýpnul si do svých kritiků Zeman.

Mluvil také o svém vztahu k Rusku, který je podle něj dán tím, že Moskva je významný obchodní partner. „A mým zájmem je podporovat ekonomickou diplomacii a mít dobré vztahy se všemi, podtrhuji všemi, významnými zeměmi. Charles de Gaulle tomu říkal strategie všech azimutů,“ poučoval srbské novináře Zeman.

Deník také připomíná, že za ruského agenta bývá označován i sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna, který nedávno dostal státní vyznamenání od srbského prezidenta Nikoliće. „Považuji Jaroslava Foldynu za svého přítele a jeho práce si vážím,“ tvrdí Zeman. Pozastavil se také u osoby Donalda Trumpa, který podle něj dělá to, co před volbami voličům slíbil.

Řeč přišla také na migrační krizi. Podle Zemana přichází migranti nejen z Blízkého východu, ale také z Afriky. „Říká se, že v Africe je připraveno migrovat do Evropy minimálně několik milionů lidí. Protože se jedná z větší části o muslimy, jejichž kultura je neslučitelná s evropskou kulturou, nevěřím na schopnost jejich asimilace. Mimochodem, když se podíváte na historii Evropy, tak to byla vlastně neustálá válka s muslimy. A myslím si, že právě Srbsko to zažilo mimo jiné i na Kosově poli,“ uvedl prezident.

Ostře také odsoudil „barevné revoluce“, které se začaly objevovat ve všech koutech světa. Podle šéfa Pražského hradu jde o nesmysl a „pokus institucí typu Sorosovy univerzity a dalších měnit systém v řadě zemí, tzv. vyvážet demokratické hodnoty“. „Ale demokracie se neexportuje, demokracie vyrůstá z domácích kořenů. Zatím všechny barevné revoluce ať už v arabském světě nebo například na Ukrajině, v Gruzii i jinde, skončily naprostým neúspěchem,“ varuje  rozhovoru, jehož překlad zveřejnil Hrad na svých stránkách. 

Sám se prý ale podobné revoluce v Česku kvůli jeho osobě nebojí. „Už jsem volby vyhrál minule a zatím se to v České republice nestalo. Musím ale připustit, že bylo několik neúspěšných pokusů, které skončily tím, že se v Praze sešlo několik set křiklounů a tím všechno skončilo,“ vysmál se demonstrantům Zeman.

Témata:  Miloš Zeman média Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy