Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Najel autem do skupiny lidí. Odpyká si 15 let ve vězení

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Devětadvacetiletý Martin Fuchsa, který podle obžaloby opilý najel loni v srpnu autem v Odrovicích u Brna do skupiny mladých lidí, si za pokus o vraždu definitivně odpyká 15 let vězení. Při nehodě těžce zranil jednoho muže. Rozsudek krajského soudu dnes potvrdil olomoucký vrchní soud. Zamítl tak odvolání obžalovaného, ale i státního zástupce, který požadoval vyšší trest. Mladíkovi soudy navíc zakázaly deset let sednout za volant, poškozeným musí zaplatit statisícové odškodné.

Trest je na samé spodní hranici trestní sazby, muži hrozilo 15 až 20 let nebo i výjimečný trest. "Trest je přiměřený vzhledem k závažnosti zločinu, způsobu provedení i povaze obžalovaného. Soud prvního stupně přihlédl k přitěžujícím i k polehčujícím okolnostem," uvedl předseda senátu Stanislav Urbanec. Odvolací soud potvrdil i mírnější typ věznice, Fuchsa si jej odpyká ve věznici s ostrahou. "Jde o mimořádné vybočení z jeho dosud řádného života," vysvětlil soudce Urbanec.

Tragédie se odehrála loni na začátku srpna, předcházel jí konflikt na narozeninové oslavě na hřišti. Fuchsa se zde pohádal s kamarádem, jenž se zastal jeho přítelkyně, kterou obžalovaný vulgárně napadal. Fuchsa odjel autem, poté se na místo znovu vrátil. Kamarád si to s ním šel vyříkat, Fuchsa z místa znovu odjel a poté najel do skupiny osob. Trojice lidí stihla z místa uskočit, jednoho z nich však srazil. Obžalovaný po nehodě zavolal policisty, ti mu naměřili 2,1 promile alkoholu. Sražený mladík utrpěl řadu zranění a byl opakovaně operován. Je dosud v kómatu a zcela závislý na lékařské péči. "Můj klient je ve vegetativním stavu, ze kterého už se nadosmrti nedostane," uvedl jeho zmocněnec.

Fuchsa se u soudu bránil tím, že jednal ve strachu a stresu před dalším napadáním. Obhajoba žádala, aby byl zproštěn obžaloby. Poukazovala především na chorobu, kterou obžalovaný trpí a která se na nehodě mohla podepsat. Podle soudu tomu však chování muže před nehodou i po ní nic nenasvědčuje. Spojitost vyloučili i znalci. Muž podle nich jednal prý v přímém úmyslu, motivem jeho činu byl afekt vzteku umocněný alkoholem, kdy najel do lidí s úmyslem pomsty a předvedení vlastní síly. "Záměrem obžalovaného bylo najet do osob, které ho pronásledovaly. Musel vědět, že za takové situaci může způsobit smrt," dodal soudce.

Vrchní soud dnes svým rozhodnutím zároveň zamítl i odvolání žalobce, který považoval trest za nepřiměřeně mírný. Podle něj krajský soud přihlédl k polehčujícím okolnostem, které obžalovanému přiznal v rozporu se zákonem.

Témata:  pokus o vraždu soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy