Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Speleologové z Hranické propasti vytáhli uvízlého robota, na záchranu čekal 10 měsíců

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Hranice - Po deseti měsících se dnes podařilo speleologům za pomoci policejního robota a následně potápěčů vytáhnout z hlubin Hranické propasti průzkumný automat, který se zasloužil o zaznamenání světového rekordu při měření hloubky této propasti. 

 Dálkově řízený robot zůstal zaklíněný v propasti od loňského výzkumu česko-polské expedice, která v září spustila robota až do rekordní hloubky 404 metrů. Sonda s pomocí robota ale nedosáhla dna, zastavil ji konec vodicího kabelu.

„Vizuálně vypadá jako nepoškozený. Majitel a konstruktér robota v jedné osobě ale musí provést zkoušku elektroniky, což bude minimálně týden trvat," uvedl předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu Michal Guba.

Policejní robot je vybaven mechanickou rukou, která uvízlý automat v pondělí zachytila v hloubce zhruba 200 metrů. Situace se však zdramatizovala, když se oba přístroje zasekly v 70 metrech, takže do studené vody propasti se dnes museli ponořit potápěči, aby je uvolnili.

Speleologové se po vytažení robota z propasti, jeho revizi a některých úpravách znovu chystají zařízení spustit do hloubky a pokračovat v jejím mapování.

Česko-polská expedice zapsala Hranickou propast na seznam jako nejhlubší zatopenou jeskyni na světě loni 27. září. Dosavadní rekord držela italská propast Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů.

Témata:  Hranická propast

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy