reklama

"Podle hovoru převzatém v centru tísňového volání osoba při návštěvě místa neopatrností upadla prudkým srázem dolů. K místu ihned vyrazily profesionální jednotky požárních stanic Hranice a Přerov, včetně specialistů pro lezeckou činnost a také nedaleká dobrovolná jednotka z Hranic," popsal mluvčí hasičů.

K místu, kde měl návštěvník propasti spadnout, se spustil hasič - lezec s dobrou místní znalostí. "Bohužel zde po chvíli našel osobu bez známek života. Hasiči k místu dopravili pomocí lezecké výbavy i lékaře přivolané letecké záchranné služby, ten potvrdil úmrtí," dodal Hošák.

Hranická propast leží na pravém břehu Bečvy v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic v katastru města Hranice. Propast je v Hranickém krasu nedaleko veřejnosti přístupných Zbrašovských aragonitových jeskyní. Hloubka suché části propasti je 69,5 metru. V září 2016 potvrdil výzkum česko-polské expedice, že propast je s hloubkou 404 metrů pod hladinou vody nejhlubší zatopenou jeskyní na světě. Hloubku změřili pomocí robota, dna přitom stále ještě nedosáhl.