Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Hranické propasti uvízl robot za miliony, vysvobodit by ho mohl jiný robot

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Přerov - Při měření hloubky loni v září uvízl v Hranické propasti robot za tři miliony korun, vysvobodit by ho mohl robot policejní.

Speciální robot v hodnotě tří milionů korun, jehož tvůrcem je Polák Bartlomiej Grynda, je uvězněn v útrobách Hranické pověsti již devět měsíců. Zůstal v místech, kde jsou v propasti napadané klády. Speleologové doufají, že mu dlouhý pobyt v tamních vodách příliš neublížil.

Možnost využití policejního robota domlouvají speleologové s policejním odborem speciálních potápěčských činností a výcviku. Policisté mají podvodního robota s rukou, která by jejich robota mohla uchytit a vynést.

"Disponují anglickými roboty, možnosti tam jsou. Jejich robot má technickou hloubku 600 metrů, ale jsou limitováni délkou kabelu 250 metrů, což by mělo stačit. My máme totiž robot zachycený ve dvousetmetrové hloubce," uvedl předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu Michal Guba.

Možná spolupráce s policií je zatím na úrovni hledání řešení, speleologové ještě zcela neopustili ani myšlenku vlastního ponoru. Dosud však byly všechny plánované pokusy neúspěšné. O dalším postupu by se podle Guby mělo rozhodnout během 14 dní.

Česko-polská expedice zapsala Hranickou propast na seznam jako nejhlubší zatopenou jeskyni na světě loni 27. září. Sonda s pomocí robota přitom nedosáhla dna, zastavil ji konec vodicího kabelu. Dosavadní rekord držela italská propast Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů.

Témata:  Hranická propast Policie ČR Roboti

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy