Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Středočeský kraj chce připravit střední školy na útok ozbrojence

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Praha - Střední školy ve Středočeském kraji se budou připravovat na možný útok ozbrojeného pachatele. V několika vybraných zařízeních se nyní v rámci pilotního projektu provádí bezpečnostní audit, na který na podzim naváže nácvik správného postupu při krizových situacích.

Kraj už dříve uspořádal několik seminářů, na nichž se studenti učili, jak postupovat při napadení ozbrojeným útočníkem. Impulzem tehdy byla tragická událost ve Žďáru nad Sázavou, kde duševně nemocná žena na střední škole ubodala studenta a další lidi zranila.

Cílem nové akce je podobně proškolit učitele a studenty ve všech školách zřizovaných krajem, řekl dnes novinářům hejtmančin náměstek pro bezpečnost Vít Rakušan (STAN). „Vytvářejí se přesné postupy pro školy pro případ šíleného střelce. Chceme mít proškolený personál škol, chceme mít proškolené i studenty," uvedl.

Audit zkontroluje zabezpečení šesti až sedmi škol. V září kraj počítá i s takzvaným terénním bezpečnostním auditem, kdy se někdo do těchto zařízení pokusí cíleně proniknout a bude se zjišťovat, kam až se dostane.

„V říjnu školy dostanou výsledky bezpečnostního auditu a během října a listopadu bude ve spolupráci s policií následovat nácvik se studenty a pedagogickým sborem. Budou dána i jasná doporučení v rámci auditu, co ta škola má zlepšit," uvedl Rakušan.

Za kvalitu krizových plánů bude zodpovídat vybraný pracovník školy. Vytvořeny budou také takzvané zásahové karty pro policii. Díky nim budou policisté přesně vědět, kde se například žáci při krizové situaci mají shromáždit a podobně.

Témata:  Středočeský kraj zbraně školství

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy