reklama

"Zvyšující se ceny másla mají několik aspektů: v 90. letech se rozšířil názor, že živočišné tuky jsou nezdravé a byly snaživě nahrazovány tuky rostlinnými. Uplynulo čtvrtstoletí, názory se opět změnily a najednou je živočišný tuk, v tomto případě mléčný tuk, opět v kurzu," sdělila mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Zároveň se podle ní svět vzpamatovává z finanční krize a zvyšuje se poptávka po kvalitních výrobcích s mléčným tukem v Číně, v Austrálii či na Novém Zélandu. "To vše znamená, že poptávka po mléčném tuku se enormně zvýšila, a ten prostě na trhu není. A co není dostupné, to je logicky drahé," dodala.

Upozornila i na rozdíl v ceně másla v Česku a na německém trhu. "Při přibližně stejné nákupní ceně hraje roli vyšší DPH u potravin v Česku," řekla Večeřová. "Navíc mají obchodní řetězce přirážku až 60 procent," dodala.

Také podle Agrární komory ČR jde hlavně o obchodní záležitost. "Cena másla rozhodně nesouvisí s výkupní cenou mléka u prvovýrobců, protože cena spotřebitelská se tak jako u jiných komodit a potravin z nich vyrobených pohybuje po poněkud jiné křivce. Jde tedy spíše o záležitost obchodu, jeho aktuální poptávky a nabídky a ochoty spotřebitelů cenu akceptovat," zdůvodnil zdražení mluvčí komory Jiří Felčárek.

Řetězce tvrzení o vysokých přirážkách odmítají. "Rostoucí ceny másla jsou způsobené celosvětově nižší produkcí, především na Novém Zélandě nebo v Německu a Nizozemsku. Smetany je obecně na trhu nedostatek a situaci nenahrávají ani letní měsíce, kdy je v mléku méně tuku. V současné době pracujeme s nákupní cenou smetany o 100 procent vyšší, než například ve stejném období v loňském roce," brání se například mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

reklama