Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NBÚ při kontrole v prezidentské kanceláři chyby neobjevil

Jiří Ovčáček, český novinář a tiskový mluvčí. Od prosince 2013 je mluvčím Miloše Zemana a následně i ředitelem Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky
Jiří Ovčáček, český novinář a tiskový mluvčí. Od prosince 2013 je mluvčím Miloše Zemana a následně i ředitelem Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) provedl kontrolu v Kanceláři prezidenta republiky (KPR). Na facebooku o tom dnes informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Podle Ovčáčka NBÚ neobjevil žádné pochybení při nakládání s utajovanými informacemi. Prezidentská kancelář v minulosti čelila kritice mimo jiné kvůli tomu, že kancléř Vratislav Mynář nezískal bezpečnostní prověrku.

Mluvčí NBÚ Radek Holý ČTK potvrdil, že se kontrola uskutečnila. "Státní dozor neshledal v Kanceláři prezidenta republiky žádné porušení zákona," napsal.

Ovčáček uvedl, že ředitel NBÚ Jiří Lang o průběhu a výsledku kontroly informoval prezidenta Miloše Zemana. "Výsledkem podrobné kontroly je konstatování, že s utajovanými informacemi se v KPR nakládá správně a v souladu s právními předpisy. S utajovanými informacemi zde pracují oprávněné osoby, které je vyřizují podle platných pravidel," uvedl Ovčáček. Na dotaz ČTK doplnil, že podobné kontroly ze strany NBÚ jsou standardní záležitost.

Témata:  NBÚ prezident ČR Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy