Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děti měly ve škole 700 hodin, většinou neomluvených. Rodičům hrozí pět let vězení

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Ostrava - Rodiče z Ostravy neposílali své čtyři děti do školy, většinu ze zaměškaných 700 hodin mají neomluvených. Případ si převzala policie. Žena (32) a muž (33) jsou obviněni z ohrožování výchovy dítěte, za což jim hrozí až pět let vězení.

Matka podle policie s několikaměsíčním zpožděním přihlásila po přestěhování syna do školy. Když to pak učinila, chlapec do školy stejně moc nechodil a bez řádné omluvenky zameškal 200 hodin. "Oba rodiče jsou pak podezřelí, že v období několika měsíců nedohlíželi na školní docházku dalších tří dětí. Žáci pak dosáhli neomluvené absence v řádech desítek hodin. Od 70 až po víc jak 190 hodin," řekla.

Podobné případy policie řeší často. Rekordmankou je v tomto směru asi školačka, která ve školním roce 2008/2009 skoro nechodila do školy. Zameškala téměř 1000 hodin.

Celkem 666 vyučovacích hodin zameškala v roce 2008 čtrnáctiletá dívka z Ostravy. Rodičům nevadilo, že se za školou toulala, cestovala po celé republice a údajně i kradla v nákupních centrech, a psali jí omluvenky.

V Ostravě proto před lety vznikl u městské policie speciální tým složený z policistek, které se věnují zejména této problematice. Radnice v Břeclavi se v roce 2004 dokonce rozhodla v boji proti záškolákům přitvrdit a rodičům za neomluvené hodiny ve škole začala pozastavovat vyplácení sociálních dávek.

Témata:  děti Ostrava školství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy