Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci schválili úmluvu Rady Evropy o prevenci terorismu

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes dala souhlas k ratifikaci úmluvy Rady Evropy o prevenci terorismu z roku 2005, kterou Česko podepsalo loni jako poslední ze zemí EU.

"Naše právo je v plném souladu s touto úmluvou," řekl poslancům ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Senát úmluvu schválil letos v dubnu. 

Smluvní státy by měly trestat veřejné podněcování k terorismu, nábor a výcvik teroristů či jejich financování. Česko to má upraveno mimo jiné postihem propagace a podpory terorismu. Úmluva počítá také s ochranou, odškodněním a podporou obětem terorismu.

Smluvní státy by neměly odmítat žádosti o vydání teroristů s poukazem na to, že se dopustili politicky motivovaného trestného činu. Úmluva v této souvislosti umožňuje smluvním zemím vyhradit si výjimku, kterou by mohly uplatnit individuálně podle konkrétního případu.

Témata:  terorismus Česká republika Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Rada Evropy

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy