Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli zamítnutí kariérního řádu učitelé přijdou o 1,8 mld, varuje ministr Štech

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Sněmovna ve středu neschválila novelu o pedagogických pracovnících s kariérním řádem, kterou jí Senát vrátil. Učitelé tak v příštím roce přijdou o 1,8 miliardy korun, které se měly využít na jejich platy. Oznámil to dnes na twitteru ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD).

Nová pravidla, která zahrnovala například přidávání začínajícím učitelům či vyšší odměny za třídnictví, měla řadu odpůrců. Petici proti přijetí podepsalo přes 20.000 učitelů. "Poslanci odmítli kariérní řád. Učitelé tak přišli o 1,8 miliardy, které měly jít na jejich platy," uvedl dnes ministr školství.

"Rozhodně chceme vyvolat jednání s ministerstvem financí o tom, jak částku v rozpočtu zachovat a promítnout ji do platů," řekl odborový předák František Dobšík.

Podle něj se nejedná ale jen o 1,8 miliardy, která měla připadnout na odměňování podle kariérního řádu. Nejasný je i růst platů.

Mluvčí společnosti EDUin Bohumil Kartous už dřív uvedl, že navrhovaná podoba kariérního řádu změnu k lepšímu příliš neslibovala. Podle Kartouse profesní růst a odměňování učitelů na nepřijaté legislativě nezávisí a ke skokovému přidání učitelům není nutné řád zavádět.

Témata:  školství učitelé Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy