reklama

Toto území je ohraničené dálnicí D1 od Brna směr Ostrava do Vyškova, dále pak do Olomouce po D46, z Olomouce do Lipníku nad Bečvou po D35, poté přes Ostravu a Bohumín po hranici s Polskem po D1, dále po státní hranici s Polskem a Slovenskem až na hraniční přechod Lanžhot a dále zpět po dálnici D2 do Brna. "Navíc v této oblasti přidáváme 1000 korun zástřelného jako určitou motivaci a kompenzaci těch nákladů, které jsou s tím spojené," řekl na tiskové konferenci ve Zlíně ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Lovci budou moct prasata střílet i na pozemcích, kde se sklízí zemědělské plodiny a v odchytových zařízeních. Z každého prasete budou muset odevzdávat vzorky na vyšetření na africký mor prasat.

K dnešnímu dni eviduje Státní veterinární správa 30 potvrzených případů nákazy africkým morem na Zlínsku. V oblasti zamořeného okresu Zlín se dosavadní veterinární opatření zatím nemění. Zástupci ministerstva zemědělství, veterinářů, myslivců a zemědělců dnes na Zlínsku podle Jurečky diskutovali možnosti, za jakých by v příštích dnech byl možný odlov divokých prasat také na Zlínsku.

"Samozřejmě začne probíhat sklizeň a my máme zájem na tom, abychom našli dohodu se zemědělci, jak v době sklizně postupovat efektivně. Například zvažujeme to, že některé pozemky některých plodin bychom neurčili ke sklizni, aby se tam ta černá zvěř mohla stáhnout a aby tam následně mohl proběhnout efektivní odlov," řekl ČTK Jurečka.

Případný odstřel má být podle něj zajištěn ve spolupráci se Státní veterinární správou a Asanačním ústavem tak, aby byla zastřelená zvířata rychle zlikvidována a nešířila se nákaza.