Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká republika podala Norsku další nótu kvůli bratrům Michalákovým

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Česká republika dnes podala Norsku další nótu kvůli případu bratrů Michalákových. Ministerstvo zahraničí v ní upozorňuje na to, že i po udělení norského občanství zůstává starší chlapec dál také českým občanem.

Hoch má nyní dvě občanství, platí pro něj tedy i mezinárodní a česká pravidla, a to třeba o konzulární ochraně. "Ministerstvo zahraničních věcí dnes prostřednictvím své ambasády v Oslu předalo Norsku diplomatickou nótu kvůli případu bratrů Michalákových a udělení norského občanství staršímu z nich. V jejím rámci upozorňuje, že chlapec nadále zůstává českým občanem," uvedlo dnes ministerstvo.

Podle serveru iRozhlas.cz ministerstvo dostalo oznámení o udělení norského občanství staršímu chlapci od českého velvyslanectví na konci června.

Případ Michalákových se táhne od roku 2011, kdy norská sociální služba odebrala české matce a otci dnes dvanáctiletého Denise a osmiletého Davida kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Hoši vyrůstají odděleně ve dvou rodinách.

O zbavení Michalákové rodičovských práv k oběma synům rozhodly předloni norské úřady, otci práva ponechaly. Matka s odvoláními neuspěla a chystá stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Michaláková se vrácení synů domáhá i v Česku. Hodonínský okresní soud před pár týdny ale řízení o úpravě péče po rozvodu rodičů zastavil. Zdůvodnil to tím, že hoši žijí v Norsku, takže to řeší norské instituce a jemu nepřísluší o nich rozhodovat.

Právníci a zastánci Michalákové mluví o tom, že žena o rodičovská práva v Norsku přišla proto, že o případu informovala ve sdělovacích prostředcích. Český rozhlas ale už dřív citoval z rozsudku norského krajského soudu, podle něhož matka využívala média na úkor soukromí svých synů. Norské úřady se k případu nevyjadřují. Informace o kauze poskytují podporovatelé Michalákové.

Témata:  Eva Michaláková Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Norsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy