Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovní výbory jsou pro schválení dohody CETA s Kanadou

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna v úvodním kole v úterý podpořila dohodu CETA, výbory ji projednaly ve čtvrtek a doporučily ke schválení. Smlouva mimo jiné odstraňuje většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchodování mezi zeměmi EU a Kanadou.

Sněmovna by smlouvu CETS mohla schvslovat v září na poslední řádné schůzi před říjnovými volbami. Senát už dal souhlas k ratifikaci dohody v dubnu.

CETA by podle odhadů expertů mohla přinést nárůst obchodní výměny mezi EU a Kanadou až o pětinu. Unie odhaduje, že aplikace smlouvy by měla znamenat růst vzájemné obchodní výměny až o 324 miliard korun ročně, má také podpořit hospodářský růst a pomoci vytvářet nová pracovní místa. Kritici ale tvrdí, že může ohrozit tisíce pracovních míst, což však podle unijních expertů vyvrací několik nezávislých studií.

Vláda uvádí, že konečná podoba dohody odráží české priority v nejvyšší možné míře. Po uplynutí přechodných období se budou průmyslové položky vyvážet bezcelně, u zemědělských a potravinářských komodit odstraní Kanada až 94 procent cel. Otevře se také trh s veřejnými zakázkami, a to nejen státními, ale i těmi, které zadávají teritoria a města.

Podle poslance KSČM Leo Luzara na dohodě vydělá víc Kanada. Naopak podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) se českým malým a středním firmám otevírá možnost vstoupit na trh kanadských veřejných zakázek.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Kanada EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy