Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurečka nezvládl připravit fond těžko pojistitelných rizik, myslí si agrární komora

Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Agrární komora hodnotí ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) spíše kladně. Vyčítá mu však například, že nedokázal připravit fond těžko pojistitelných rizik. Potravinářské komoře se nelíbí, že nepřišla intenzivnější kontrola dovozu.

Ministerstvo předložilo například novely zákonů o potravinách nebo vinařského zákona. "Po letech turbulence jsme také rádi, že ministr zemědělství udržel svůj mandát po celé čtyři roky, a byl tak konstruktivním partnerem, který se problematice důsledně věnoval," řekl ČTK mluvčí Agrární komory Jiří Felčárek.

"Z toho, co považujeme za nedokončené a nerealizované, je například fond těžko pojistitelných rizik, podpora pojištění pro velké podniky a v této souvislosti i koncepční a ucelená opatření k řešení klimatických výzev. Nedotažená je propagace českých potravin například přes několikrát odložený marketingový fond," dodal mluvčí.

Rezervy jsou podle něho v trvalých kontrolách dovážených potravin. To ministrovi vyčítá i Potravinářská komora ČR. "Je škoda, že se zcela nepodařilo posílit a zintenzivnit kontrolu dovozových potravin, zejména z hlediska kvality a ceny," sdělila mluvčí komory Dana Večeřová.

Tajemník Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Jaroslav Šebek považuje ministerské úspěchy pouze za mediální, výsledky podle něj nejsou vidět. Problém vidí zejména v byrokracii pro menší hospodáře. "Není v lidských silách to vůbec zvládnout, zapamatovat si parametry a změny čísel," řekl ČTK. Chyba podle něj také je, že ministr nevyužil možnosti, aby se vyplácely vyšší platby na tzv. první hektary, a že se nesnižuje počet kontrol u nejmenších farmářů. Naopak oceňuje, že se podařilo udržet daňové zvýhodnění, tzv. zelenou naftu, která se během mandátu ministra rozšířila i na živočišnou výrobu.

Témata:  Marian Jurečka Ministerstvo zemědělství České republiky

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy