Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí turistům v zahraničí nebezpečí? Cestovní kanceláře jsou za jedno

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Praha/Split - Požáry, které řádí v turisticky oblíbeném Chorvatsku a Itálii, si zatím nevyžádaly žádné evakuované české turisty. Někteří sice mají obavy a přemýšlejí o zrušení pobytu, situace je ale podle českých cestovních kanceláří čím dál klidnější. Požár u Splitu už je pod kontrolou.

Požáry v současnosti pustoší turisticky nejnavštěvovanější země Evropy. Chorvatské pobřeží, které patří k oblíbeným letním destinacím, o prázdninách sužují požáry často, ty letošní jsou ale podle agentury AP považovány za jedny z nejhorších. O víkendu podle chorvatské agentury Hina u chorvatského pobřeží hořelo přibližně 352 hektarů lesa. Nejnapjatější je situace u města Split, kde chytla i skládka odpadů. Ve Francii byla postižená oblast turisticky atraktivního města Nice. Itálie má problémy v oblasti Toskánska.

V letovisku Capalbio v Toskánsku musely kvůli ohňům úřady dokonce evakuovat turisty ze dvou místních kempů. "Žhavou neděli" podle hasičů zažili také obyvatelé nedalekého města Grosseto. Plameny tu poničily tři budovy a šestnáct automobilů. Kritická je situace i u města Neapol a v okolí Salerna a sopky Vesuv, na Sicílii, na Elbě a v okolí Říma. Na severním předměstí hlavního města ohrožují podle agentury ANSA plameny dokonce místní nemocnici.

"Naštěstí se to nikoho z našich klientů nedotklo. Mluvil jsem dnes s delegátkou ve Splitu, která je v Chorvatsku, říkala, že se situace podařila stabilizovat. Hořet by mělo už jen ve vyšších polohách nad Splitem," uvedl Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fišer. Dodal, že k evakuaci nemuselo dojít ani v prvotní fázi, kdy byly požáry v plné síle. 

Problémy neeviduje ani cestovní kancelář Invia. Tiskový mluvčí Michal Tůma pro EuroZprávy.cz uvedl, že pouze jeden klient chtěl v obavách svůj pobyt stornovat. Následně byl ubezpečen, že situace je v pořádku a ke stornu pobytu nemuselo dojít. Všichni ostatní klienti se však požáry nezneklidňují. 

Tiskový mluvčí CK Alexandria Petr Šatný upřesnil, že situace je zcela pod kontrolou. "Požár se daří dostat pod kontrolu, naši turisti by neměli být ohroženi, ohroženi prý nejsou ani žádní ostatní turisté," uvedl. Situace se prý dostává zase do normálu. 

Veronika Tichá z CK Čedok pro EuroZprávy.cz sdělila, že žádné informace o evakuacích českých turistů od delegátek nemá. Cestovní kancelář nedostala žádnou takovou informaci ani v době, kdy byly požáry nejintenzívnější. Nebezpečí pro české turisty vyvrátil i mluvčí cestovní kanceláře Blue style, která se specializuje na destinace v severní Africe, ale i v postižené Itálii. 

Témata:  dovolená cestovní kanceláře požáry

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy