Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polské zákony ohrožují Evropu, tvrdí česká justice

Soudy
Soudy
Foto: Pixabay

Praha - Vývoj v Polsku v posledním roce ohrožuje samotnou podstatu principů, na kterých stojí demokratický právní stát. Ve společném prohlášení to dnes uvedly české justiční instituce, konkrétně předsedové Ústavního soudu, Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu. Přidali se nejvyšší státní zástupce a ombudsmanka.

"Po ochromení Ústavního tribunálu a podřízení veřejnoprávních médií momentální státně stranické politice v minulém roce dochází v těchto dnech k bezprecedentnímu útoku na nezávislost polského soudnictví," uvádí se v prohlášení, které české soudní instituce zveřejnily na svých webech.

Pod prohlášením je podepsaný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Zákony o Národní radě soudnictví, o obecných soudech i projednávaný zákon o Nejvyšším soudu, které umožňují výkonné i zákonodárné moci zcela zbavit soudní moc její nezávislosti, nepohodlné soudce zbavit mandátu a podřídit soudní moc politickému řízení, představují podle prohlášení útok na samotné základy fungování demokratického právního státu.

"I při vědomí suverenity polského státu a respektu k ní nemůžeme mlčet ke krokům, které ohrožují její samotný zdroj, kterým jsou nedotknutelné hodnoty evropské civilizace, humanismu a základních práv a svobod," stojí v textu.

Témata:  Polsko Nejvyšší soud Nejvyšší správní soud (NSS) soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy